LDS hvali vlado

LDS je zadovoljna, da je vlada opredelila varnostna in okoljska tveganja v četrtkovih sklepih glede plinskih terminalov v Tržaškem zalivu.

Objavljeno
05. januar 2007 15.00
Minister za informacijsko družbo Pavle Gantar
Ljubljana - Sklepi, ki jih je vlada v četrtek sprejela v zvezi z načrtovanima plinskima terminaloma v Tržaškem zalivu, so po oceni LDS ustrezni in jasno opredeljeni. Predvsem pa so specificirani glede na vrsto okoljskih in varnostnih tveganj za oba terminala, tako za terminal v zalivu kot za terminal v Žavljah, je danes na novinarski konferenci ocenil poslanec LDS Pavel Gantar.

Stroka je dobro opravila svoje delo

Stroka v Sloveniji je po njegovi oceni dobro opravila delo v zvezi z oceno varnostnih in okoljskih tveganj, dobro so svojo vlogo opravile tudi nevladne organizacije. Zdaj pa je na vrsti diplomacija, ki mora od druge države članice EU zahtevati, da spoštuje skupne zakone in predpise. Slovenija mora še naprej vztrajati pri vključitvi v presojo čezmejnih vplivov terminalov na okolje, je še opozoril Gantar.

Gantar je ugotovil, da tokratno poročilo medresorske delovne skupine za problematiko plinskih terminalov, ki ga je v četrtek obravnavala vlada, v veliki meri temelji na mnenjih in stališčih iz javne razgrnitve projekta, ki je bila konec lanske jeseni v Kopru. To poročilo kaže, da so resno obravnavali in presojali vse pripombe, tako stroke kot tudi nevladnih organizacij, je ugotovil Gantar.
Gantar je ob tem spomnil na svoje opozorilo s seje odbora DZ za okolje in prostor, da se utegne javna razgrnitev tega projekta zgoditi na zastarelih dokumentih. To se je res zgodilo, vsaj za terminal v Žavljah, je danes ugotovil. Investitor je namreč medtem pripravil novo, dopolnjeno dokumentacijo za ta projekt.

Kot je znano, je vlada v četrtek ugotovila, da imata projekta plinskih terminalov bistven čezmejni vpliv, ki je tudi uničujoč in zato škodljiv. Zato sta oba predložena projekta plinskih terminalov v severnem Jadranu za Slovenijo nesprejemljiva, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Marko Starman.