LDS in SD za izredno sejo o oklepnikih

Poslanski skupini LDS in SD sta začeli zbirati podpise za sklic izredne seje DZ, na kateri bi razpravljali o poslu z oklepniki, ki jih država kupuje od finske Patrie.

Objavljeno
26. januar 2007 21.00
Minister Karl Erjavec
Ljubljana – Poslanski skupini LDS in SD sta danes začeli zbirati podpise za sklic izredne seje državnega zbora, na kateri bi razpravljali o po njihovem prepričanju spornem poslu z oklepniki, ki jih država kupuje od finske Patrie, je na današnji skupni novinarski konferenci napovedal poslanec LDS in predsednik odbora za obrambo Anton Anderlič. Prepričan je, da je minister zavajal tako poslance kot javnost, ko je govoril o poslu z oklepniki.

Minister je po prepričanju Anderliča zavajal kar dvakrat, prvič, ko je trdil, da bo posel stal 63 milijard tolarjev, medtem ko je sedaj ta cifra narasla že na 66 milijard. Poleg tega pa v tej ceni Slovenija dobi 25 neopremljenih vozil, kar pomeni, da bodo za njihovo popolno opremljenost in s tem pogojeno uporabnost morali še doplačevati.

Erjavec je danes kupil le 110 uporabnih vozil, teh 25 "oklepnih avtobusov" pa bo stalo v garaži, dokler ne bodo imeli vse opreme, saj so neopremljena v akciji neuporabna, je danes poudaril Anderlič.

Med netočnostmi in nepravilnostmi v Erjavčevih izjavah sta Anderlič in njegov kolega iz vrst SD Aurelio Juri izpostavila, da je razpis za nakup oklepnikov predvideval nakup 150 vozil s polno opremljenostjo. Poleg tega je kljub zagotovilom ministra vrednost posla že sedaj presežena za dobre tri milijarde, je spomnil Juri.

Na vprašanje novinarjev o tem, kdaj je predvidena vzpostavitev proizvodnje Partiinih oklepnikov v Sloveniji, je pojasnil, da je v dokumentaciji kot skrajni rok določen 31. december 2008. Slovenija bi sicer morala, da izpolni svoje obveznosti do Nata, imeti popolnoma pripravljene enote že v začetku leta 2008.

Anderlič je danes poudaril, da jih pravzaprav zanima le to, koliko bo posel dejansko stal davkoplačevalce. Prepričan je, da bodo potrebno število podpisov podpore predlogu za izredno sejo tudi sprejeli.

Erjavec zavrača današnje izjave Anderliča in Jurija

Minister za obrambo Karl Erjavec je na današnji izjavi za javnost zavrnil očitke Antona Anderliča ter Aurelia Jurija glede posla z oklepniki kot netočne. Zavrnil je Anderličevo trditev, da bo 25 vozil zaradi neopremljenosti stalo v garaži. Anderlič po oceni ministra "očitno ne pozna dokumentov, ki bi jih moral poznati, ali pa se spreneveda in sam zavaja javnost". Erjavec je še dejal, da ne namerava odstopiti z mesta ministra.

"Nikakor ne nameravam odstopiti z mesta ministra," je dejal Erjavec. Kot je pojasnil, je namreč izpolnil svojo obljubo in ravnal v skladu z razpisom. Če pa bo sklicana izredna seja DZ, bodo imeli poslanci vpogled v vso dokumentacijo v zvezi z nakupom oklepnikov, je zagotovil.

Kot razlog za to, da ni vseh 135 oklepnikov opremljenih z oborožitvenimi sistemi, pa je Erjavec navedel dejstvo, da so se cilji zveze Nato junija lani spremenili. "Tako bi opremljanje 25 vozil z oborožitvenimi sistemi pomenilo, da bi v letu 2013 morali te sisteme odstraniti in jih nadgraditi s specialnimi nadgradnjami."

Minister je zavrnil tudi Anderličevo trditev, da bi morala imeti Slovenska vojska popolnoma pripravljene enote že v začetku leta 2008. Kot je poudaril, bo lahka bataljonska skupina operativno sposobna do leta 2009, srednja bojna bataljonska skupina do leta 2012 in druga srednja bojna bataljonska skupina do leta 2014.

Zaradi vseh očitkov je ponovno poudaril, da so sklenili pogodbo za 61,9 milijarde tolarjev za 135 vozil z vsemi konfiguracijami, ki so bile predvidene v razpisu. Zato vztraja pri svoji trditvi, da ni zavajal javnosti in poslancev, ampak da je sklenil pogodbo, ki je v skladu z javnim razpisom in ponudbo.

Erjavcu je tako žal, da se Anderlič po vpogledu v celotno dokumentacijo še vedno spreneveda. Hkrati pa upa, da sta se z Jurijem držala tega, da poslovne skrivnosti ne smeta izdati javnosti.

Dejal je še, da se zaveda, da ima predsednik odbora Anderlič za sabo "travmatičen dan" zaradi vseh dogajanj v stranki LDS, vendar pa meni, da minister za obrambo ni tisti, ki lahko rešuje takšne travme.