LDS: Izjave Rupla za European Voice neskladne s stališči OZP

Poslanec LDS Jožef Školč je opozoril, da izjave zunanjega ministra Rupla o pogajanjih EU s Srbijo niso v skladu z izhodišči, ki jih je pred januarskim zasedanjem zunanjih ministrov EU sprejel odbor DZ za zunanjo politiko.

Objavljeno
07. februar 2007 15.53
Jože Škoč se kandidira sam in je brez pravih možnosti
Ljubljana - Izjave zunanjega ministra Dimitrija Rupla o pogajanjih EU s Srbijo za bruseljski tednik European Voice niso v skladu z izhodišči, ki jih je pred januarskim zasedanjem zunanjih ministrov EU sprejel odbor DZ za zunanjo politiko (OZP), je danes na novinarski konferenci opozoril poslanec LDS Jožef Školč. Rupel je po mnenju LDS s tem kršil zakona o zunanjih zadevah ter o sodelovanju med vlado in DZ. Stranka pričakuje, da bo Rupel svoje izjave preklical in z gradiva seje OZP umaknil oznako zaupno.

Rupel je za omenjeni bruseljski tednik dejal, da EU za oživitev pogajanj s Srbijo ne bo zahtevala, da ji Beograd pripelje "vklenjenega" generala Ratka Mladića. Kot je tudi dejal, bo unija po oblikovanju nove srbske vlade verjetno nadaljevala pogajanja s Srbijo o sklenitvi stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma.

S tem je povzročil zaskrbljenost pri haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Glavna tožilka sodišča Carla Del Ponte je namreč Ruplove izjave razumela kot slabenje podpore unije Haagu in je ocenila, da bi lahko celo ogrozile ključno fazo sodelovanja Beograda s Haagom.

Po besedah Školča bi se z umikom oznake zaupno z gradiva pokazalo, da je OZP izhodišča, ki so v nasprotju s tistim, kar je kasneje zagovarjal minister, sprejel "s precejšnjim soglasjem" in da ne gre za "opozicijsko nerganje". Umik oznake zaupnosti ne bi bil nič nenavadnega, saj je bilo tovrstnih primerov doslej že kar nekaj, je poudaril.

LDS se tudi zdi pomembno, da minister pojasni, zakaj se je izognil zakonu in ni upošteval izhodišč in priporočil pristojnega odbora državnega zbora. O neskladju ministrovega ravnanja z izhodišči OZP namerava stranka tudi sprožiti razpravo na OZP. Ta danes potrjuje izhodišča za udeležbo ministra Rupla na ponedeljkovem zasedanju zunanjih ministrov v Bruslju, seje OZP pa se udeležuje tudi minister Rupel. Drugih postopkov, kot je denimo interpelacija, pa po besedah Školča LDS za zdaj ne načrtuje.

Minister dobro ve, da smo v Sloveniji občutljivi glede vprašanja izročitve haaških obtožencev, saj "čutimo odgovornost za saniranje razmer na območju", pa je na novinarski konferenci dejala poslanka LDS Darja Lavtižar Bebler, prav tako članica OZP. "Jasno mora biti, da Slovenija ne more biti tista, ki bi prva ponudila mehčanje stališč glede tega vprašanja," je prepričana. Po njenih besedah Slovenija na ta način pristaja na degradacijo sodišča, ki se mu mandat izteče leta 2010.

Nenavadno je tudi, da je minister Rupel dal izjavo o dogajanju na zasedanju zunanjih ministrov EU, čeprav je za takšne izjave pristojen zunanji minister trenutno predsedujoče uniji, tudi meni Lavtižar Beblerjeva. Pri tem je spomnila, da se je Ruplu podobno "zgodilo" že lansko jesen po neformalnem zasedanju zunanjih ministrov na Finskem.