LDS manj, nikomur drugemu več

Podpora LDS je padla na najnižjo točko doslej vendar na njen račun ni pridobila nobena od drugih strank. Delo vlade so anketiranci ocenili s trojko.

Objavljeno
05. februar 2007 07.00
Ljubljana – Januarska Delova javnomnenjska raziskava kaže na določeno stabilnost v slovenskem javnem mnenju. Razlike v primerjavi s prejšnjim mesecem so majhne. To pa ne velja za LDS, ki ji je podpora padla na najnižjo točko doslej. Sicer pa je najmočnejša stanka še vedno SDS, druga je, kot že nekaj časa, SD.

Anketiranje je potekalo prejšnji torek in sredo, 30. in 31. januarja. Ker je bilo to neposredno po kongresu LDS prejšnjo soboto, se to očitno pozna pri rezultatu, ki ga je v Delovi raziskavi dosegla ta stranka. Prejela je natanko 10 odstotkov glasov, kar je opazno manj kot pred mesecem dni, ko je v anketi glas zanjo dalo 13,9 odstotka vprašanih, in sploh najmanjši kadarkoli izmerjeni delež glasov tej stranki.

Zanimivo, da zaradi upada podpore LDS ni pridobila nobena druga stranka. Obe največji, SDS in SD, sta prejeli natanko tak delež glasov kot v prejšnji raziskavi, pa tudi manjše stranke so ostale na ravni, ki jo dosegajo zadnje mesece. Glasovi, ki so umanjkali LDS, so se prelili med neopredeljene in med tiste, ki ne bi volili nobene od sedmih parlamentarnih strank ali pa sploh ne bi volili.

V pol leta je LDS izgubila precejšen delež glasov. Po priloženem grafu, ki prikazuje gibanje podpore trem velikim strankam v tem obdobju, kot so ga pokazale Delove ankete, je delež LDS od septembra, ko je dosegel 18,3 odstotka, vse manjši. Nasprotno se delež SDS zadnje mesece – po vmesnem padcu – veča, delež SD pa je po začetni rasti dosegel svojo stabilno raven.

Seveda so tudi v tokratni anketi vprašani ocenili delo vlade in parlamenta v zadnjem mesecu. Ker smo v novem letu nekoliko spremenili metodologijo tega ocenjevanja, rezultati niso neposredno primerljivi s tistimi izpred meseca dni. Povejmo pa, da so anketiranci delo vlade v zadnjem mesecu ocenili s trojko – srednja ocena je 3,03, parlament pa je dobil nekoliko manj – srednja ocena je 2,87.

Kot vsak mesec so anketirani ocenili še dvajset politikov, uvrščenih na Barometer priljubljenosti. Tudi za tega se je metodologija nekoliko spremenila – v izračunu ocene posameznega politika se upošteva tudi njegova poznanost. Kljub temu se podoba barometra ni bistveno spremenila. Slaba poznanost je bistveno spremenila edino uvrstitev notranjega ministra Dragutina Mateja, ki je pristal na 18. mestu, zadnjem, ki še omogoča obstanek na Barometru. Na vrhu pa je, kot že nekaj zadnjih mesecev, Borut Pahor.

Več preberite v ponedeljkovem Delu