LDS poziva k umiku Slovenije iz Iraka

Predsednik LDS Jelko Kacin je ob četrti obletnici vojne v Iraku pozval vlado, naj ne podaljša več mandata slovenskih inštruktorjev v tej državi. Prisotnost tujih sil po njegovem mnenju ne prispeva k miru.

Objavljeno
20. marec 2007 13.51
Ljubljana - Predsednik LDS Jelko Kacin je danes v sporočilu za javnost pozval vlado, naj ne podaljša več mandata slovenskih inštruktorjev v Iraku, kjer v okviru misije Nato sodelujejo pri urjenju iraških vojakov. "Prisotnost tujih sil tudi tistih, ki ne sodelujejo v vojaških operacijah, k umiritvi razmer ne prispeva, prej obratno, saj ni videti skorajšnjega konca krvave državljanske vojne," je zapisano v sporočilu za javnost LDS.

"V LDS z zaskrbljenostjo ugotavljamo, da so kljub večinskemu nasprotovanju slovenskih državljanov slovenski vojaki še vedno v Iraku", je ob četrti obletnici vojne v Iraku dejal Jelko Kacin. Poudaril je sicer, da sta "trajna stabilnost v Iraku in celotni regiji Bližnjega vzhoda izjemnega pomena, saj lahko nestabilnost na tem geostrateško pomembnem območju, ki je še posebej pomembno zaradi bogatih zalog nafte in plina, lahko povzroči krizo širših razsežnosti", toda prisotnost tujih sil k umiritvi razmer ne prispeva.

Pozivi opozicije - tako LDS kot SD - k umiku slovenskih vojakov iz Iraka se sicer pojavljajo praktično že vse od prve napotitve pred dobrim letom dni. K umiku je konec lanskega leta pozival tudi predsednik parlamentarnega odbora za obrambo Anton Anderlič (LDS), potem ko je tako imenovane Bakerjeva komisija objavila poročilo o spremembi strategije ZDA v Iraku.

Število osebja v Iraku zmanjšuje tudi Nato


Trenutno sta v Iraku dva slovenska vojaška inštruktorja, ki sta sredi februarja zamenjala dotedanji štiričlanski slovenski kontingent. Vlada je odločitev o nadaljevanju sodelovanja Slovenske vojske v omenjeni misiji v Iraku za obdobje šestih mesecev z do štirimi slovenskimi vojaki sprejela 26. oktobra lani.

Z zmanjševanjem števila osebja iz držav članic zavezništva v misiji v Iraku je sicer začelo tudi poveljstvo misije zveze Nato da bi preneslo naloge na pripadnike iraških varnostnih sil, ki so bili izurjeni v prvi rotaciji te misije. Tako sta bili ukinjeni tudi dve od štirih delovnih mest, ki sta jih do sedaj opravljala pripadnika SV, so pojasnili na ministrstvu za obrambo. Število delovnih mest za pripadnike vojsk držav članic zveze Nato naj bi sicer postopno zmanjševali do julija letos.

Omenjena dva slovenska vojaška inštruktorja, častnik in podčastnik, sestavljata tretjo polletno rotacijo slovenskega kontingenta v Iraku. Častnik sodeluje pri načrtovanju logistične zagotovitve in pri upravljanju baze, podčastnik pa opravlja naloge na kadrovskem področju, so pojasnili na MORS.

Školč začasni vodja poslanske skupine LDS

Po tem ko je v ponedeljek iz stranke in poslanske skupine izstopil vodja poslanske skupine LDS Anton Rop, je opozicijska poslanska skupina na današnjem sestanku za začasnega vodjo poslanske skupine imenovala Jožefa Školča, je povedal poslanec in predsednik sveta LDS Aleš Gulič.

Kot je znano, so iz stranke in poslanske skupine v ponedeljek izstopili Darja Lavtižar Bebler, Milan M. Cvikl, Anton Rop in Marko Pavliha, ki se pogovarjajo o morebitnem prestopu v poslansko skupino Socialnih demokratov. Slednjega v SD niso želeli komentirati, potrdili pa so, da pogovori potekajo.