LDS: Rupel naj prekliče izjave za European Voice

Po mnenju LSD izjave zunanjega ministra Rupla o pogajanjih EU s Srbijo za bruseljski tednik European Voice niso v skladu z izhodišči, ki jih je sprejel odbor DZ za zunanjo politiko.

Objavljeno
07. februar 2007 17.34
Jože Škoč se kandidira sam in je brez pravih možnosti
Ljubljana - Izjave zunanjega ministra Dimitrija Rupla o pogajanjih EU s Srbijo za bruseljski tednik European Voice niso v skladu z izhodišči, ki jih je pred januarskim zasedanjem zunanjih ministrov EU sprejel odbor DZ za zunanjo politiko (OZP), je danes na novinarski konferenci opozoril poslanec LDS Jožef Školč. Rupel je po mnenju LDS s tem kršil zakona o zunanjih zadevah ter o sodelovanju med vlado in DZ. Stranka pričakuje, da bo Rupel svoje izjave preklical in z gradiva seje OZP umaknil oznako zaupno.

Minister je po današnji zaprti seji OZP, na kateri so potrjevali izhodišča za njegovo udeležbo na ponedeljkovem zasedanju zunanjih ministrov v Bruslju, zavrnil očitke LDS in zatrdil, da je stališča, ki jih je sprejel odbor, "v popolnosti upošteval", v izjavi za European voice pa je opisoval le razpoloženje na zasedanju zunanjih ministrov.

Rupel je za omenjeni bruseljski tednik dejal, da EU za oživitev pogajanj s Srbijo ne bo zahtevala, da ji Beograd pripelje "vklenjenega" generala Ratka Mladića . Kot je tudi dejal, bo unija po oblikovanju nove srbske vlade verjetno nadaljevala pogajanja s Srbijo o sklenitvi stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma.
S tem je povzročil zaskrbljenost pri haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Glavna tožilka sodišča Carla Del Ponte je namreč Ruplove izjave razumela kot slabenje podpore unije Haagu in je ocenila, da bi lahko celo ogrozile ključno fazo sodelovanja Beograda s Haagom.

Po besedah Školča bi se z umikom oznake zaupno z gradiva pokazalo, da je OZP izhodišča, ki so v nasprotju s tistim, kar je kasneje zagovarjal minister, sprejel "s precejšnjim soglasjem" in da ne gre za "opozicijsko nerganje". Umik oznake zaupnosti ne bi bil nič nenavadnega, saj je bilo tovrstnih primerov doslej že kar nekaj, je poudaril.

"Ne vidim kakšnega posebnega problema niti kakšne posebne vrednosti v umiku oznake zaupno, ker gre za material, ki ni več aktualen, ampak je veljal za prejšnje zasedanje Sveta za splošne zadeve," je danes po seji OZP dejal Rupel in dodal, da se bo o tem še posvetoval z vlado. Umik oznake zaupnosti z gradiva je namreč sicer stvar vlade, vendar ga mora v tem primeru predlagati zunanji minister.