LDS sanira finance, SDS pa išče prostore za stranko

Novi generalni sekretar LDS se bo lotil klestenja stroškov in iskanja donacij. SLS in SD pa imata kljub zakonskim omejitvam delnice banke in zavarovalnice.

Objavljeno
03. april 2007 08.00
V LDS, kjer so lansko leto končali v rdečih številkah, se ukvarjajo predvsem z varčevalnimi ukrepi
Ljubljana – V LDS, kjer so lansko leto končali v rdečih številkah (s 600.000 evri primanjkljaja), se ukvarjajo predvsem z varčevalnimi ukrepi, saj se jim bodo zaradi slabših volilnih rezultatov letos zmanjšale tudi dotacije iz občinskih proračunov. Medtem v SDS razmišljajo, kako bi porabili približno četrtino milijona evrov presežka iz lanskega poslovanja stranke, pri čemer je glavni tajnik Dušan Strnad poudaril, da je letos pač tudi volilno leto. Več sogovornikov iz stranke nam je zatrdilo, da so pred lokalnimi volitvami v SDS celo razmišljali, da bi kupili lastne poslovne prostore oziroma kar hišo za delovanje stranke. Strnad je povedal, da je takšen nakup še vedno želja, vendar »konkretnih korakov v zvezi s tem še niso storili«.

V LDS pripravljajo zaradi slabih finančnih kazalcev poseben sanacijski program. »Poleg manjše porabe bomo preverili, ali lahko z donacijami in članarinami izboljšamo razmere,« je povedal generalni sekretar Dorjan Maršič. Stranka ima namreč v glavni pisarni in na terenu zaposlenih dvajset oseb in tudi te stroške naj bi znova pregledali. »Če sem nekoliko ciničen, bi bilo pošteno, da bi poslanci, ki so bili izvoljeni na naši listi in so zapustili poslansko skupino, s seboj odnesli tudi del stroškov, ki smo jih imeli z njimi pri volilni kampanji,« je povedal Maršič, ki je sicer šele včeraj uradno nastopil funkcijo in bo ena njegovih prvih nalog prav sanacija strankarskih financ. Mimogrede, zaradi odhoda poslancev stranka ne bo ob neposredni delež donacij iz državnega proračuna, saj se ta računa glede na volilni rezultat. Bo pa poslanska skupina ob nekaj strokovnih sodelavcev v državnem zboru, ki jim pripadajo glede na število poslancev.

V SDS, kjer so lansko leto končali finančno z največjim presežkom, so povedali, da se o njegovi porabi še niso odločili.

Sporne delnice SLS in SD

Zakon o političnih strankah dovoljuje strankam lastništvo deležev le v podjetjih, ki se ukvarjajo s kulturno ali založniško dejavnostjo. Kljub temu imata vsaj dve stranki še drugačne naložbe. Socialni demokrati imajo v lasti 162 delnic Zavarovalnice Triglav, SLS pa šeststo delnic Deželne banke Slovenije.

Več si preberite v današnji tiskani izdaji Dela!