LDS za ponovno uvedbo medvedjih mrhovišč

Poslanec LDS Borut Sajovic je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dogodek v Cerknici označil za tragičnega, ob tem pa dodal, da je človeka treba postaviti na prvo mesto.

Objavljeno
16. marec 2007 16.49
Še četrti slovenski medved v Pirenejih
Ljubljana - Napad medvedke na domačina v okolici Cerknice minuli konec tedna še vedno buri duhove. Poslanec LDS Borut Sajovic je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dogodek v Cerknici označil za tragičnega, ob tem pa dodal, da je človeka treba postaviti na prvo mesto. Dolgoletni urednik revije Lovec Janez Černač pa je pojasnil, da do pogostih srečanj z medvedi prihaja, ker ti v naseljih iščejo hrano. Iz tega razloga predlaga ponovno uvedbo mrhovišč, s čimer bi medvede "potisnili" nazaj v gozd.

Černač je poudaril, da so bila v preteklosti v gozdovih urejena mrhovišča, ki so medvede držala stran od urbanega okolja in predlaga ponovno uvedbo teh, saj se drugače živali prehranjujejo na krajevnih smetiščih in v bližini kmetij. Sajovic je ob tem predlagal tudi, da se medvedje meso preneha uporabljati za prehrano, saj bi to omogočilo ponovno uvedbo mrhovišč.

Černač je opozoril, da je v osrednji Sloveniji razširjena reja ovc, ki so pogosto tarče medvedov. Po njegovem bi morala pristojna ministrstva uskladiti rejo ovac s prebivališči medveda. Država po eni strani plačuje odškodnine kmetom zaradi napadov medvedov, po drugi strani pa odreja odstrel, meni Černač. Ob tem je opozoril, da se medveda strelja vse povprek. Kot pravi, bi morali vsak odstrel analizirati in presoditi, ali je upravičen.

Glede dogodka v okolici Cerknice je Černač mnenja, da so šli domačini k medvedjemu brlogu namerno. Medvedka je ob tem skušala zavarovati mladiče, je pojasnil Černač. Poudarja, da bi morali število brlogov evidentirati ter se jih izogibati, obiskovalci narave in gozdov pa bi morali poznati bonton o obnašanju v gozdu.

Natančnega števila medvedov v Sloveniji ne poznamo, je poudaril nekdanji član delovne skupine za načrtovanje upravljanja z velikimi zvermi Boris Kryštufek in dodal, da ministrstvo za okolje posega v populacijo, o kateri ve zelo malo. Medved sicer še nikoli ni bil tako zavarovan, hkrati pa se ga ni še nikoli tako množično iztrebljalo, je povedal Kryštufek in pojasnil, da je bilo v zadnjih petih letih ubitih 500 medvedov.