LDS zavrnil Janševo povabilo

LDS je ponovno zavrnila ponudbo predsednika vlade Janeza Janše, da naj se stranka pridruži partnerstvu za razvoj. Kljub temu pa je stranka sicer pripravljena sodelovati pri posameznih projektih.

Objavljeno
21. marec 2007 17.34
Poslanka Cveta Zalokar Oražem, poslanec Matej Lahovnik in poslanski kolega Pavel Gantar
Ljubljana - LDS je danes ponovno zavrnila ponudbo predsednika vlade Janeza Janše, da naj se stranka pridruži partnerstvu za razvoj. V LDS sicer ocenjujejo, da partnerstvo vsebuje številne strateške cilje, ki jih podpira tudi LDS, vendar pa rezultati delovanja vlade dokazujejo, da se Slovenija oddaljuje od teh ciljev, je na današnji novinarski konferenci povedal podpredsednik LDS Dušan Keber. Kljub temu pa je stranka sicer pripravljena sodelovati pri posameznih projektih.

Nekdanja največja opozicijska stranka je tako pripravljena sodelovati pri tistih projektih, ki potrebujejo široko soglasje tudi opozicije. Tu gre za reforme na področju zdravstva, šolstva, pokojninske zakonodaje, določanju politike do Hrvaške in drugih področjih. "Če bodo predlogi posameznih zakonov, resolucij ali politik napisani v skladu z načeli partnerstva, ne vidimo nepremostljivih ovir za sodelovanje," je v odgovoru predsedniku vlade zapisal prvak LDS Jelko Kacin.

Da se vse stranke vabi v neko pobudo, ki pripada vsakokratni izvoljeni oblasti, predstavlja nekakšen konflikt z načeli parlamentarne demokracije, je ocenil Keber. V parlamentarni demokraciji namreč opozicija predstavlja svoja drugačna videnja, "ne pa da so alternativni predlogi zadušeni v talilnem loncu poenotenih strank". V demokratični družbi mora biti nad delovanjem oblasti izvajan dober nadzor, prav tako pa morajo biti državljani po mnenju LDS ob reformnih predlogih seznanjeni tudi z alternativnimi rešitvami. "Vsaka oblast potrebuje svoj nadzor," je zaključil Keber.

Kot že omenjeno, LDS ocenjuje, da vlade ne uresničuje ciljev partnerstva, temveč se od njih oddaljuje. Kacin je opozoril, da vlada vodi slovensko družbo v "smer povečanja neenakosti med ljudmi in oženja polja svoboščin." Ob tem je predsednik LDS navedel primere ambruških Romov, izbrisanih ter zasedbo najpomembnejših javnih in zasebnih medijev. LDS vladajoči strukturi očita tudi to, da ne razrešuje afere, ki "nosijo znake koruptivnosti", med katere po njihovem mnenju sodijo afere Puh, helikopterski prevozi, operacijske mize in oklepniki.

Nepovezani poslanci z Janšo o partnerstvu za razvoj prihodnji teden

Sicer pa se bo premier Janša prihodnji teden sestal z vodjem poslanske skupine nepovezanih poslancev (NP) Matejem Lahovnikom glede morebitnega sodelovanja v Partnerstvu za razvoj. Nepovezani poslanci sicer niso zadovoljni z dosedanjimi rezultati partnerstva, a se bodo s predsednikom vlade na delovnem sestanku kljub temu izmenjali poglede o možnostih sodelovanja, so sporočili iz poslanske skupine NP.

Poslanska skupina nepovezanih poslancev je prejšnji teden predsedniku vlade odgovorila na njegovo povabilo k sodelovanju v Partnerstvu za razvoj in k podpisu sporazuma o sodelovanju pri izvajanju strategije razvoja Slovenije. V pismu je Matej Lahovnik poudaril, da poslanci, člani združenja Zares, sicer niso zadovoljni z dosedanjimi rezultati partnerstva za razvoj, a je predsedniku vlade Janeza Janše predlagal delovni sestanek, na katerem bi izmenjali poglede o možnostih sodelovanja.

Poslanska skupina s predsednikom vlade sicer ne deli zadovoljstva z dosedanjimi rezultati partnerstva za razvoj. Vendar pa, glede na velika pričakovanja javnosti v zvezi s partnerstvom in kratek čas, ki je na voljo za izvedbo reform v tem mandatu, vnaprej ne zavračajo dialoga o ključnih razvojnih izzivih Slovenije, so minuli teden zapisali v pismu Janši.

Novica o Janševem povabilu poslanski skupini nepovezanih poslancev ter poslanski skupini LDS, naj se pridružijo partnerstvu, je sicer prišla na dan 10. marca.

Sporazum o sodelovanju v Partnerstvu za razvoj so parlamentarne stranke z izjemo LDS podpisale 18. aprila 2006. Premier Janša je tedaj poudaril, da je podpis sporazuma pomemben, ker predstavlja osnovni vsebinski okvir, v katerem bodo partnerji iskali konkretne rešitve in odgovore na slovenski razvojni izziv. S pristopom k partnerstvu naj bi se partnerji zavezali k tvornemu sodelovanju pri iskanju najboljših odgovorov na prihodnje izzive in iskanju soglasja pri sprejemanju reform in njihovi promociji v javnosti.