Leban: Šlo je le za preverjanje prvega zaslišanja

Današnje zaslišanje je bilo neka policijska rutina oz. preverjanje, ali sem na prvem zaslišanju povedal enako kot na drugem, jepovedal poslovnež Rudolf Leban, ki so ga danes zaslišali finski kriminalisti.

Objavljeno
14. oktober 2009 16.39
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Ljubljana - Današnje zaslišanje je bilo neka policijska rutina oz. preverjanje, ali sem na prvem zaslišanju povedal enako kot na drugem, jepovedal poslovnež Rudolf Leban, ki so ga danes v zvezi z zadevo Patria zaslišali finski kriminalisti.

Leban je povedal, da so ga finski kriminalisti vprašali, če je denar prejel, in pojasnil jim je, koliko ga je po pogodbi dobil in kdaj. Zanimalo jih je tudi, ali je denar komu dal, Leban pa jim je po njegovih besedah odvrnil, da ne.

 

Poudaril je, da tudi sicer z 203 tisočaki, kolikor jih je dobil za svojo vlogo v poslu (bil je pogodbeni svetovalec Patrie za protidobave), zagotovo ne bi mogel kogar koli podkupiti za posel, vreden okoli 230 milijonov evrov. 278 milijonov evrov je sicer po njegovih besedah vrednost posla z davkom.

 

Po njegovih besedah gre torej za neko policijsko rutino oz. preverjanje, ali se izjave na prvem zaslišanju ujemajo s tistimi na drugem zaslišanju. Leban je dejal, da se lahko zgodi, da bo prišlo še do tretjega, a da njegov odvetnik meni, da ga ne bo. Tudi kriminalisti ga niso napovedali, je povedal.

 

Na vprašanje, ali ve, kdo naj bi bil v prihodnjih dneh še zaslišan, je Leban odvrnil, da tega ne ve, saj jih o tem niti ni spraševal niti mu tega niso povedali. Glavnega finskega preiskovalca Kaja Erika Björkquista pa po njegovih besedah ni bilo med kriminalisti.

 

Leban je ob tem še pojasnil, da je finska Patria dobila le polovico doslej plačanega denarja, saj je samo vozilo vredno le polovico z orožjem opremljenega oklepnika. Pri trinajstih doslej plačanih oklepnikih je bilo Patrii po njegovih informacijah plačanih le 900.000 ali milijon evrov na vozilo.

 

Kot smo poročali, se v Sloveniji mudijo finski preiskovalci, ki nadaljujejo zaslišanja v zadevi Patria.