Legebitra dobila tožbo proti državi

Upravno sodišče v Ljubljani je ugodilo tožbi Društva informacijski center Legebitra zoper ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, ki je lani zavrnilo sofinanciranje Legebitrinih programov.

Objavljeno
21. marec 2007 17.15
Predstavniki Mladega foruma ZLSD in Društva prijateljev Legebitre so hoteli Janezu Drobniču podariti plakat z napisom Razumem drugačnost
Ljubljana - Upravno sodišče v Ljubljani je ugodilo tožbi Društva informacijski center Legebitra zoper ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, ki je lani zavrnilo sofinanciranje Legebitrinih programov, so sporočili iz društva, ki se ukvarja s socialnimi programi za preprečevanje diskriminacije istospolno usmerjenih. V društvu so danes prejeli tudi sklep ministrstva, da bo sofinanciralo njihov program Informacijski center Legebitra - svetovanje in samopomoč v višini 2175 evrov.

Ministrstvo za delo je v začetku junija lani na javnem razpisu zavrnilo vlogo za celoletni program Legebitre, ki istospolno usmerjenim mladim poleg skupine Legebitra zagotavlja še strokovno svetovanje in mesečnik Legebitrina Oznanila. Predlagani program, ki je v prejšnjih letih že dobil njihovo podporo in relativno visoke strokovne ocene, je zavrnilo z utemeljitvijo, "da je ŠKUC iz evropskega programa EQUAL lani prejel znatna sredstva za program preprečevanja diskriminacije istospolno usmerjenih", navaja društvo v svojem sporočilu.

Legebitra se je na sklep bivšega ministra Janeza Drobniča pritožila, ker pa je ministrstvo vztrajalo pri svoji odločitvi, je avgusta 2006 vložila tožbo na upravno sodišče.

S sodbo so v društvu zadovoljni. "Nesprejemljivo bi bilo, da bi ministrstva na javnih razpisih odločala mimo razpisanih kriterijev in tako selektivno na podlagi poljudnih kriterijev onemogočala delovanje nevladnih organizacij," so še zapisali.