Lekarna Ljubljana gre po Postojni še v Litijo

 Občina z lekarno že podpisala pismo o nameri za nakup prostorov in odprtje tretje poslovalnice.

Objavljeno
01. oktober 2013 22.11
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Litija, Ljubljana – Lekarna Ljubljana namerava odpreti svojo poslovalnico ne le v Postojni, temveč tudi v Litiji in po naših informacijah še najmanj v Kočevju in Metliki. Čeprav napovedana in po nekaterih mnenjih sporna širitev ljubljanske lekarne v druge občine dviguje prah že od konca avgusta, na ministrstvu za zdravje do tega še vedno nimajo stališča.

Sporočili so le, da se bo minister Tomaž Gantar v kratkem sestal z vodstvom Lekarn Ljubljana in da bo mnenje minsitrstva znano po tem.

Zanimivo je, da so z ministrstva za zdravje glede postojnskega primera pred kratkim sporočili, da javna lekarna lahko odpre lekarno tudi na območju, ki ni njuno območje občine, kot ga določajo predpisi o lokalni samoupravi, na lekarniški zbornici pa so po neuradnih informacijah ocenili, da bi bila dva javna zavoda v Postojni sporna.

Po zakonu o lekarniški dejavnosti za opravljanje takšne dejavnosti na svojem območju občina ustanovi javni zavod ali podeli koncesijo zasebniku.

»Kakor da bi komunalo prepustili zagorski komunali«

V Litiji namerava Lekarna Ljubljana odpreti poslovalnico v socialno-varstvenem centru (SVC), katerega gradnja je skoraj končana. Predstavniki litijske občine in družbe SVC, ki je samo v lasti občine, so z Lekarnami Ljubljana podpisali pismo o nameri za prodajo oziroma odkup 165 kvadratnih metrov prostorov. To je med zaposlenimi v Javnemu zavodu Mestne Lekarne, ki imajo sedež v Kamniku, v Litiji pa že dve svoji lekarniški enoti Nova Litija in Litija, povzročilo nezadovoljstvo. Občina Litija je namreč poleg občin Kamnik, Domžale, Mengeš, Šmartno pri Litiji, Komenda in Moravče soustanoviteljica Javnega zavoda Mestne lekarne in ima v njem 15-odstotni lastniški delež. Litijski občinski svetniki so na nedavni seji sveta kljub temu podprli širitev lekarniške dejavnosti v občini. Župana Francija Rokavca in direktorico družbe SVC in občinske uprave Tatjano Kržišnik so pooblastili za sprejetje vseh ukrepov za odprtje nove lekarniške enote v SVC. »To je tako, kakor da bi komunalno dejavnost prepustili sosednji zagorski komunali,« je odločitev komentiral svetnik Boris Doblekar (SDS).

Tako je litijski primer popolnoma enak postojnskemu, kjer so svetniki na predlog župana Jerneja Verbiča podprli odprtje poslovalnice lekarne, ki bo konkurenca Javnemu zavodu Kraške lekarne, katerega ustanoviteljica in lastnica je tudi postojnska občina.

Rokavec: Mestnih lekarn prostor ni zanimal

Franci Rokavec je za Delo povedal, da je občina že pred poldrugim letom ponudila Mestnim Lekarnam v odkup prostore, a vodstvo zanje ni pokazalo interesa. Na vprašanje, po kakšni ceni jih bodo prodali, ni hotel odgovoriti, po naših informacijah za najmanj 2000 evrov za kvadratni meter. Rokavec pravi, da bi občina Lekarni Ljubljana v primeru širitve njihove mreže podelila koncesijo.

Direktor Mestnih Lekarn Dionizij Petrič namero litijske občine pozna, a je noče komentirati. Pravi, da mora poskrbeti za celovitost javnega zavoda, po drugi strani pa sta po njegovem mnenju dve lekarniški enoti v Litiji, ki oskrbujeta z zdravili tudi sosednjo šmarsko občino, dovolj. Odprtje tretje bi bilo ekonomsko neupravičeno, s čimer se strinja tudi predsednik Lekarniške zbornice Slovenije Miran Golub, ki pravi, da se lekarniška enota lahko odpre na približno 7000 prebivalcev (Občina Litija jih ima 14.800, Šmartno pri Litiji pa 5400, op. p.), za kar mora dati soglasje ministrstvo za zdravje in zavod za zdravstveno zavarovanje.