Lekarna Ljubljana v Postojni bi bila precedens

Občina vztraja Svetniki danes o soglasju, lekarniške zbornice ne bodo upoštevali

Objavljeno
23. september 2013 23.59
Dragica Jaksetič, Delo
Dragica Jaksetič, Delo
Postojnski občinski svetniki bodo predvidoma danes izdali soglasje Lekarni Ljubljana za odprtje postojnske podružnice. Lekarniška zbornica Slovenije je ministrstvo za zdravje zaradi tega primera pozvala k odpravi zakonskih nedorečenosti, saj se bojijo, da bo postojnski primer zgled drugim.

Če bo večina svetnikov podprla pogodbo z Lekarno Ljubljana in bo ministrstvo za zdravje njihovi odločitvi prižgalo zeleno luč, bi v občini Postojna čez štiri mesece lekarniške storitve izvajala dva javna zavoda, poleg Kraških lekarn, ki so ga ustanovile občine Divača, Hrpelje - Kozina, Ilirska Bistrica, Komen, Pivka, Sežana in Postojna, še Lekarna Ljubljana. Da bi v eni občini delovala dva javna zavoda s področja lekarniške dejavnosti, se ministrstvu za zdravje do zdaj ni zdelo sporno, občini Postojna so očitali le, da bi morala v razpisu navesti, da se poleg zasebnikov lahko prijavijo, pokažejo interes, tudi drugi lekarniški javni zavodi.

Na lekarniški zbornici si zakon razlagajo tako, da lahko občina objavi razpis le, če išče koncesionarja, torej zasebnika. Ministrstvo za zdravje so prosili za sestanek, na katerem naj bi odpravili domnevne zakonske nedorečenosti, postojnske svetnike pa pisno prosili, naj odložijo odločanje o zadevi, ki bi pomenila precedens v slovenskem prostoru.

Predstavnik postojnske službe za stike z javnostmi Milan Štulc je za Delo povedal, da občinska uprava dnevnega reda za današnjo sejo ne namerava spreminjati.