Lekarna Ljubljana v Postojni ob 1,2 milijona evrov

Negotova usoda postojnske enote: Vnovično odločanje na ministrstvu. Odškodninske tožbe in ovadbe.

Objavljeno
23. september 2014 23.12
Lekarna Ljubljana v Postojni.Postojna,02.02.2014
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja, Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja, Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Ljubljana, Postojna – Marjan Sedej, prvi mož Lekarne Ljubljana, ima zmago, ki so jo pred mesecem dni dosegli na upravnem sodišču, za dokaz, da pravna država deluje. Predsednik lekarniške zbornice Miran Golub pa meni, da je prišlo do napačnega tolmačenja zakonodaje.

Občinski svet Občine Postojna je septembra lani sprejel sklep, s katerim je soglašal, da Javni zavod Lekarna Ljubljana (LL) na območju njihove občine odpre novo lekarno. Obstoječe Kraške lekarne so tako dobile konkurenco iz Ljubljane. Ker pa je bila nova lekarna decembra odprta brez odločbe o opravljeni verifikaciji, je tržni inšpektorat tam prepovedal izdajo zdravil. Postojnska enota ljubljanske Lekarne je bila torej lahko le še trgovina s prehranskimi dopolnili, kozmetičnimi pripomočki itd. Vlogo za njeno verifikacijo so pri LL vložili že novembra lani, a so jo konec januarja letos na ministrstvu za zdravje zavrnili. Pri tem so se sklicevali na zakon o lekarniški dejavnosti, ki pravi, da za opravljanje dejavnosti na svojem območju občina soustanovi javni zavod ali podeli koncesijo. Ker je v Postojni občina že soustanoviteljica javnega zavoda Kraške lekarne, drugi zavod, v tem primeru Lekarna Ljubljana, na to območje ne bi smel posegati, so menili.

Sodna zmaga

Ljubljanske lekarne, ki so v postojnsko enoto vložile 250.000 evrov, je v zvezi z mnenjem ministrstva sprožila upravni spor in zmagala. Sodišče je namreč presodilo, da se v postopku verifikacije preverja in odloča le o ustreznosti kadrov, prostorov in opreme ter o primerni zalogi in vrsti zdravil, ne pa o tem, ali lahko lekarna, ki jo je ustanovila ena občina, opravlja oziroma razširi svojo dejavnost tudi na območje druge občine. O zadevi bodo morali zato na ministrstvu ponovno odločati. Kdaj se bo to zgodilo, ni znano, je pa Marjan Sedej, direktor Lekarne Ljubljana, že izrazil prepričanje, da so vsi postopki, ki jih na ministrstvu vodijo, mimo pravne sodbe in usmerjeni v to, da se z verifikacijo ponovno zavlačuje. Farmacevti v njihovi postojnski enoti tako kupcem še ne znajo povedati, kdaj bodo pri njih lahko dobili zdravila. Po Sedejevem mnenju je odločitev upravnega sodišča kazalnik, da pravni sistem v Sloveniji deluje: »Gre za uspeh prava in prepričanja Lekarne Ljubljana, da je dobrobit prebivalstva nad samovoljnimi razlagami pristojnih uradnikov na ministrstvu.« V LL bodo zdaj izkoristili vse pravne možnosti, tudi odškodninske tožbe in kazenske ovadbe. Ocenjujejo, da so v zadnjem letu, ko lekarna v Postojni ni delovala kot polnopravna lekarna, izgubili približno 1,2 milijona evrov.

Nerešena tožba

Ana Kobal, direktorica Kraških lekarn, nam včeraj ni mogla posredovati podatkov o številu izdanih zdravil v Postojni. Glede prodaje ostalih, tržnih izdelkov pa je povedala, da je promet zaradi krize upadel v vseh njihovih lekarnah. Po njenem z razsodbo upravnega sodišča ni še o ničemer odločeno: »Zadevo so vrnili v ponovno odločanje. Po mojem še vedno velja zakon o lekarniški dejavnosti, po katerem v občini, v kateri že deluje javni lekarniški zavod, ne more svoje lekarne odpreti kateri drugi javni zavod. Šele ob izpolnitvi tega pogoja je prošnja za verifikacijo sploh dopustna.« So pa Kraške lekarne, ki jih vodi, vložile tožbo za ničnost pogodbe med Lekarno Ljubljana in občino Postojna, vendar razsodbe še ni. Postojnska podžupanja Margareta Srebotnjak Borsellino je včeraj povedala, da je bil prihod Lekarne Ljubljana v Postojno izpeljan po transparentnem in zakonitem postopku. Odločitev upravnega sodišča je bila zanjo pričakovana.

Proti liberalizaciji trga

Pri Lekarniški zbornici Slovenije tudi po razsodbi upravnega sodišča vztrajajo pri stališču, da Lekarna Ljubljana v Postojni ne more imeti svoje enote. Predsednik zbornice Miran Golub pravi, da si vsi strokovni kolegi veljavni zakon o lekarniški dejavnosti razlagajo enako, le v Lekarni Ljubljana so samosvoji. Zato upa, da bodo na ministrstvu vnovičen postopek izpeljali tako, da bo pravici zadoščeno. Po njegovem ne morejo verificirati lekarne, ki je ustanovljena nezakonito. Sodišče je po njegovem napačno tolmačilo zakonodajo.

Od epiloga zgornje zgodbe je odvisna tudi usoda lekarne, ki jo namerava Lekarna Ljubljana odpreti v Litiji.