Lekarna ovadila Jazbinška zaradi krive ovadbe Jakliča

Javni zavod Lekarna Ljubljana je, kot so napovedali že prejšnji teden, ovadil mestnega svetnika Miho Jazbinška zaradi krive ovadbe. Posel med Lekarno Ljubljana in KID, zaradi katerega je Jazbinšek ovadil Marka Jakliča, je zakonit in dober, trdijo v javnem zavodu.

Objavljeno
14. februar 2011 19.31
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana –Napovedujejo tudi, da bodo kmalu proti Jazbinšku vložili zasebno tožbo zaradi kaznivih dejanj proti časti in dobremu imenu (kaznivo dejanje obrekovanja, žaljive obdolžitve in očitanja kaznivega dejanja z namenom zaničevanja – za katere je zagrožena denarna kazen oziroma kazen zapora do treh oziroma do šestih mesecev) ter odškodninsko tožbo, »saj Lekarni Ljubljana s svojim ravnanjem povzroča veliko škodo«. Poročali smo, da je Miha Jazbinšek ovadil direktorja Lekarne Ljubljana Marka Jakliča zaradi posla, ki ga je ta sklenil s Kranjsko investicijsko družbo (KID). Gre za nakup poslovnih prostorov za dežurno lekarno v vrednosti 996.000 evrov ob Njegoševi cesti, ki jih investitor še ni začel graditi (zanje še ni pridobil niti vseh potrebnih zemljišč za gradnjo).

Odvetniška pisarna Matej Erjavec utemeljuje, da je Jazbinšek navedel dejstva, ki so neresnična: da je posel nezakonit, da naj bi Jaklič z njim pridobil veliko protipravno premoženjsko korist za KID, da je Jaklič prizadejal Lekarni Ljubljana večjo škodo s previsoko ceno kvadratnega metra ter visoko stopnjo tveganja in odgovornosti na strani javnega zavoda, da Jaklič ni opravil uradne dolžnosti vestnega gospodarjenja z javnimi financami, pri čemer da je Jazbinšek vedel, da Lekarna Ljubljana oziroma njen direktor »ni in tudi ni mogel storiti navedenih kaznivih dejanj«.

Veliko tveganje z javnimi sredstvi?

»Prepričani smo, da je bil gospod Jazbinšek seznanjen z vsemi listinami in podatki, ki dokazujejo, da je nakup novih poslovnih prostorov za potrebe dežurne lekarne sklenjen zakonito in pomeni zelo dobro naložbo,« so sporočili iz javnega zavoda. V utemeljitvi ovadbe dodatno navajajo, da so Jazbinšku že decembra z dopisom odgovorili na vse njegove pripombe in da so mu januarja posredovali nekatere dokumente. Pri tem so zavrnili svetnikovo zahtevo za posredovanje poslovnega načrta za leto 2010 z utemeljitvijo, da gre za poslovno skrivnost.

Miha Jazbinšek meni, da kazenska ovadba ni utemeljena, »saj je problem v časovno in finančno tvegani naložbi javnega zavoda z javnimi sredstvi zunaj sistema javnih naročil, brez ustreznih zavarovanj (v višini le 60 odstotkov)«. Poudarja, da ni ustreznih lastnih parkirišč in da je naložba vezana na gradnjo celotnega objekta (prizidka Meksiki), ki zajema tri kletne etaže, pritličje in štiri nadstropja s stanovanjsko, hotelsko, poslovno ali zdravstveno dejavnostjo in kjer dežurna lekarna predstavlja le 15 odstotkov investicije. »Zavezujoča predpogodba bi smela imeti kvečjemu status pisma o nameri.«