Lekarne dolžne zagotavljati lističe za sladkorne bolnike brez doplačila

Zavarovane osebe lahko podatke o tem, kje so lističi brez doplačila, dobijo na spletni strani zavoda. 

Objavljeno
28. september 2012 17.39
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Ljubljana - Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) obvešča zavarovane osebe z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem, da so jim lekarne in specializirane prodajalne na podlagi pogodbe z zavodom dolžne zagotavljati tako aparate za merjenje glukoze v krvi kot tudi diagnostične trakove za aparat za določanje glukoze v krvi brez doplačil, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Zavarovane osebe lahko podatke o tem, kje so lističi brez doplačila, dobijo na spletni strani zavoda ali na območnih enotah zavoda.

Po opozorilu Uršula Jerše Jan iz ministrstva je zelo pomembno tudi, da zavarovanci ob prevzemu aparata dobijo vse potrebne informacije, tudi o tem, ali določena lekarna hkrati ob aparatu zagotavlja tudi lističe.

Dobavitelj, torej lekarna oz. specializirana prodajalna, je dolžan zagotoviti najmanj en tip aparata in en tip trakov brez doplačila, poudarjajo v zavodu.

Zaradi znižanih cenovnih standardov nekaterih medicinskih pripomočkov, ki jih je s koncem maja uveljavil zakon za uravnoteženje javnih financ, so nekatere lekarne in specializirane prodajalne od junija spremenile pogodbo z zavodom. Tako nekaterih pripomočkov za zdravljenje sladkorne bolezni ne zagotavljajo več brez doplačil, pojasnjujejo v zavodu.

Zavod zavarovancem v takih primerih svetuje, da pripomoček pridobijo brez doplačila v drugi lekarni ali specializirani prodajalni. Zavod ima namreč sklenjene pogodbe z več kot 160 dobavitelji takšnih pripomočkov po vsej Sloveniji.