Lekarniška zbornica: Bručanov sklep je nezakonit

Sklep ministrstva za zdravje, s katerim se vsem lekarnam nalaga, da Vzajemni mesečno posredujejo 14 podatkov, je nezakonit, meni Lekarniška zbornica Slovenije.

Objavljeno
11. december 2006 21.30
Minister za zdravje Andrej Bručan
Ljubljana - Današnji sklep ministrstva za zdravje, s katerim se vsem lekarnam nalaga, da Vzajemni mesečno posredujejo 14 podatkov, je nezakonit, meni Lekarniška zbornica Slovenije. Zbornica in lekarne bodo zaradi očitne nezakonitosti upravnega akta ministra vložile tako upravni spor pred upravnim sodiščem kot tudi pobudo za oceno skladnosti sklepa z ustavo pred ustavnim sodiščem, so sporočili iz lekarniške zbornice.

Zbornica navaja, da ministrstvo s sklepom posega v zakonsko materijo in samostojno oblikuje pravice in obveznosti udeležencev pravnih razmerij iz zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. S tem je ministrstvo nezakonito prevzelo vlogo zakonodajalcev, menijo. Podlage, na katere se v sklepu sklicuje minister za zdravje Andrej Bručan, namreč ne dajejo nobenega pooblastila za kakršno koli urejanje materije, so poudarili v sporočilu za javnost.

Zbornica tudi opozarja, da je ministrstvo za zdravje oktobra 2005 že izdalo navodilo za pripravo poročila o izvajanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, po katerem je za potrebe priprave poročila zavarovalnic dovolj pet podatkov in ne 14. V zbornici pa tudi poudarjajo, da je že Okrožno sodišče v Ljubljani v sporu med Lekarno Ljubljana in Vzajemno z začasno odredbo zaključilo, da Vzajemni za izpolnjevanje vseh zakonskih obveznosti zadostuje 10 podatkov.

Vzajemna umaknila tožbo proti Pomurskim lekarnam

Kot je znano, je Vzajemna danes že sporočila, da je po pogovorih z Lekarniško zbornico Slovenije v skladu s sprejetim dogovorom umaknila tožbo proti Pomurskim lekarnam. Po petkovem sestanku med lekarnami in Vzajemno je namreč minister Bručan danes izdal sklep, da naj lekarne Vzajemni posredujejo vse podatke, na podlagi katerih ta lahko preverja pravilnost in upravičenost računov, ki jih ji lekarne izdajo.

Predstavniki zbornice in Vzajemne so v petek na sestanku v zvezi s sporom okoli števila podatkov, ki jih morajo lekarne pošiljati zavarovalnici, in plačila nadomestila za to s posredovanjem ministra Bručana končno dosegli dogovor. V skladu z njim bodo lekarne z 11. decembrom Vzajemni pošiljale zahtevane podatke, provizija za to pa bo 0,75 odstotka, kot določa novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, je v izjavi po sestanku pojasnil Bručan.

Iz lekarniške zbornice so že v petek sporočili, da s sprejetim sklepom o posredovanju podatkov zdravstveni zavarovalnici Vzajemna niso zadovoljni.