Lendava bi z geotermijo ogrevala tudi druga mesta

Pismo o nameri za ustanovitev kompetenčnega centra za razvoj geotermije in alternativnih virov energij.

Objavljeno
25. avgust 2013 20.53
Dejan Karba, Murska Sobota
Dejan Karba, Murska Sobota
Lendava – Okoli šeststo stanovanjskih enot in dvajset javnih stavb se v Lendavi že ogreva z geotermijo. Ovire pri optimizaciji geotermalnega toplotnega medija, ki ga napovedujejo, naj bi jim pomagale odstranjevati nacionalne in mednarodne institucije.

Ustanovitelj podjetja Geosonda Božo Dukič je za zeleno stran Dela pred dnevi poudaril, da nas le trajnostni viri energije delajo suverene: »Če ne kupujemo nafte, nas ne more nihče izsiljevati s cenami«. Kakovostnih vrtalskih ekip je v Sloveniji dovolj, najnižje doslej so tudi cene vrtanja. Zgolj ena težava je: ni nacionalnega energetskega interesa, ni programa, pravi.

Vlagala bosta občina in Petrol

Tudi v Lendavi, kjer z geotermijo živijo že desetletja, zaradi postranskosti tovrstne dejavnosti dolgo niso razvijali posebnih energetskih načrtov. Šele pred leti, ko so se v Nafti Lendava pojavile težave in je nastala družba Nafta Geoterm, se je tovrstna dejavnost »osamosvojila«. Geoterm je kot neobvezna gospodarska javna služba prek koncesijskih razmerij začel ogrevati Lendavo, a ga je matična Nafta kmalu zatem prodala. Kot pravi župan Anton Balažek, jih je to tako zmotilo, da so »kot nekakšen protest, ker nas ni nihče nič vprašal«, ponudbo za nakup oddali tudi z občine. Pozneje so skupaj s Petrolom oblikovali konzorcij, katerega sedež in razvoj ostajata v Lendavi. Občina bo, ko bodo s konzorcijskih razmerij prešli na lastniško-pogodbena, vložila pol milijona evrov, Petrol pa je za nakup Geoterma prispeval poldrugi milijon.

Pismo o nameri, da se ustanovi kompetenčni center za razvoj geotermije in alternativnih virov energije, ki sta ga lendavski župan in predstavnik Petrola podpisala v soboto, priča, da se Lendava resno namerava vrisati na nacionalni zemljevid geotermičnega »know-howa«. Lendava je sicer ustanovna članica evropskega združenja za teritorialno sodelovanje Pannon EGTC s sedežem v Pécsu, ki članicam ponuja nove vsebine in projekte. Po županovih pričakovanjih ji bo združenje pomagalo z 90 milijoni evrov iz različnih evropskih virov.

»Kompetenčnemu centru smo široko odprli vrata,« pravi Balažek in pri tem poleg optimizacije sedanjega geotermičnega ogrevanja Lendave (to je trenutno bistveno cenejše od ogrevanja na zemeljski plin, op. p.) posebej poudari oblikovanje produkta, »ki ga kot inženirski posel lahko prodaš«. Lendava si prizadeva, da bi z geotermijo ogrevala tudi druga mesta v panonskem bazenu, ki je bogat z geotermalno energijo, ogljikovodiki, rodovitno zemljo in ima ugodno podnebje. Murska Sobota ima že dve lastni reinjekcijski vrtini – tista, ki so jo odprli marca, je po oceni stroke ena boljših v Sloveniji.

Domačini zadržani

Lendavčanom je na vlagateljski konferenci izrekla priznanje za razvoj regijske konkurenčnosti tudi premierka Alenka Bratušek. A to domačinom, ki so do geotermalnih projektov občine precej zadržani in dvomijo, da bodo uspešni, ni dosti pomenilo. Na tradicionalnem, tokrat že devetem Bogračfestu so bolj razglabljali o besedah nekdanjega predsednika republike Danila Türka, izrečenih v referatu na konferenci: »Časi še nikoli niso bili tako obetavni kot danes.« Poudaril je še, da je čas za domiselne in pogumne ljudi.