Lepša Izola s siromašnejšo blagajno

Prenovljeno nabrežje Mesto bo še mesec dni razkopano, a gostincem gre bolje

Objavljeno
05. marec 2014 23.25
Sončno nabrežje
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Izola – Tudi v izolski občini želi župan v volilnem letu pokazati čimveč novih pridobitev. Tako temeljito prenavljajo eno najpomembnejših mestnih ulic Sončno nabrežje, to je ulico, ki poteka ob morju mimo občinske stavbe do ribiškega pristana.

Zaradi gradbenih posegov v ribiškem pristanišču in na bližnjem obmorskem sprehajališču je bila obnova ceste in infrastrukture na Sončnem nabrežju nujna. Prenovili bodo kanalizacijo, vodovod in javno razsvetljavo, rekonstuirali vozno površino, vzdolž hiš bodo tlakovali sprehajališče in površino namenili samo pešcem. Nekaj več bo tudi zelenja. Celotna površina bo višja in na ta način zavarovana pred vplivom visokih plim. Od hiš čez cesto do obmorskega sprehajališča bodo speljani privzdignjeni prehodi za pešce, ki bodo umirjali promet. Po Sončnem nabrežju je namreč dovoljena hitrost le deset kilometrov na uro.

Dela izvajajo delavci Grafista s partnerjema Adriaingom in CPK in morajo biti narejena do začetka aprila. Naložbo bo občina financirala iz občinskega proračuna v višini 946.000 evrov. Znesek bo še dodatno izpraznil proračun ali ga dodatno zadolžil, saj vanj ne pritekajo vsi predvideni prihodki – prodaje občinskega premoženja je precej manj. Gostinci ob nabrežju, ki so se bali, da jim bodo gradbena dela zmanjšala posel, pa so v zadnjih dneh izvedeli, da je Izolo januarja in februarja obiskalo celo nekaj deset odstotkov več gostov kot v prejšnjih dveh letih v enakem obdobju.