Lesna industrija poziva vlado k večji uporabi lesa

Slovenska lesna industrija poziva vlado ter ministrstvi za gospodarstvo in za okolje, naj prepoznajo les kot okolju prijazen material in dokončno opredelijo slovensko lesno industrijo kot priložnost.

Objavljeno
13. september 2009 11.36
Cerkev bo gospodarila s pokljuškimi gozdovi
Mo. B. /STA
Mo. B. /STA
Ljubljana  - Slovenska lesna industrija poziva vlado ter ministrstvi za gospodarstvo in za okolje, naj prepoznajo les kot okolju prijazen material in dokončno opredelijo slovensko lesno industrijo kot priložnost. Vlada bi morala po vzoru Francije, Avstrije Nemčije in Grčije predpisati uporabo vsaj 30 odstotkov lesa pri gradnji objektov, predlagajo.

Vsak kubični meter lesa, ki nadomesti druge gradbene materiale, kot so jeklo, aluminij, beton ali plastika, zmanjša emisije ogljikovega dioksida v ozračju v povprečju za 1,1 tone, so sporočili iz družbe Lesna TIP Otiški vrh. Če k temu dodamo še 900.000 kilogramov ogljikovega dioksida, shranjenih v lesu, vsak kubični meter lesa prihrani skupaj dve toni ogljikovega dioksida.

Pobudniki ob tem navajajo pobudo državnega sveta iz letošnjega aprila, naj se oblikuje strategija predelave lesa v izdelke z višjo dodano vrednostjo in zagotovi okolje, ki bo omogočilo razvoj lesne industrije in predelavo lesa iz naših gozdov v izdelke z višjo dodano vrednostjo.

Naj priznajo gozdno-lesne produkte kot velik potencial za skladiščenje toplogrednih plinov in jih kot take uvrstijo v naslednji globalni sporazum o klimatskih spremembah, je podpisnice Kjotskega sporazuma pozvala tudi evropska lesnopredelovalna industrija na nedavni mednarodni konferenci o lesenih izdelkih kot skladiščih ogljika v Bruslju. Pomembne smernice in odločitve se bodo sprejemale že na konvenciji ZN o klimatskih spremembah konec meseca v Bangkoku ter na konferenci ZN o klimatskih spremembah decembra v Köbenhavnu.

Neupoštevanje gozdno-lesnih produktov kot učinkovitega orodja za zmanjševanje emisij toplogrednih plinov, bi pomenilo veliko škodo, opozarjajo v slovenski lesni industriji. Poleg tega, da so leseni izdelki skladišča ogljikovega dioksida, namreč noben drug pogosto uporabljen material ne zahteva tako malo energije za proizvodnjo, les pa je lahko tudi odlično nadomestilo za energetsko zelo potratne materiale, so zapisali.