Letos manj najboljših slovenskih hlodov

Dražba vrednih lesnih sortimentov: sodeluje manj lastnikov, a med njimi tokrat tudi Avstrijci in Hrvati

Objavljeno
13. januar 2014 19.51
Posodobljeno
14. januar 2014 08.00
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Slovenj Gradec – Lastniki gozdov bodo lahko še do konca tedna pripeljali hlode najboljšega slovenskega lesa, ki ga bodo prihodnji teden ponudili na dražbi vrednih lesnih sortimentov v Slovenj Gradcu. Letos so prvič določili najnižjo vrednost ponudbe – kupci, večinoma so to tujci, bodo morali ponuditi vsaj 70 evrov za kubični meter lesa.

Kupci si bodo hlode, ki so naprodaj na dražbi vrednih lesnih sortimentov, lahko ogledovali in zanje oddajali pisne ponudbe od prihodnjega petka pa do 3. februarja. V Društvu lastnikov gozdov Mislinjske doline in Zvezi lastnikov gozdov Slovenije, ki v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije že osmič zapovrstjo pripravljata med lastniki in kupci zelo priljubljeno dražbo, so po odmevnosti, količinah in iztržkih na dražbi v zadnjih letih že prekosili podobne dražbe na avstrijskem Koroškem in Štajerskem, čeprav imajo slednje precej daljšo tradicijo.

Skromnejša ponudba

Kljub temu pa je letos v nasprotju s prejšnjimi leti ponudba precej skromnejša, čeprav so rok za oddajo lesa podaljšali. »Letos sodeluje manj lastnikov in tudi lesa bo, kot kaže, manj, a to bomo lahko ocenjevali šele, ko bo zbiranje končano,« je dejal Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline. »Vzroka za slabšo udeležbo ne poznam, nekaj pa so k temu verjetno prispevale tudi letošnje težave Zavoda za gozdove, kar je vplivalo tudi na manj aktivne priprave na dražbo in skromnejše sodelovanje.« Jeromel je prepričan, da bo kljub letošnjemu upadu števila ponudnikov že prihodnje leto spet drugače. Letos so med ponudniki tudi lastniki iz Avstrije in Hrvaške.

Najboljši slovenski les zadnja leta na tej dražbi že tradicionalno pokupijo tujci. Lani je tako najvišjo ceno 11.895 evrov za hlod gorskega javorja ponudil kupec z Madeire, največ doslej pa je za hlod ponudil kupec iz Nemčije, ki je za gorski javor s Tolminskega leta 2012 odštel kar 16.578 evrov.

Nizke ponudbe Slovencev

Domači kupci so v manjšini, lani jih je bilo le osem, njihove ponudbe pa ne dosegajo tistih iz tujine. Pokupili so večinoma cenejši les, do 150 evrov za kubični meter, z njihovimi nizkimi ponudbami pa tudi lastniki niso bili zadovoljni. Letos so zato določili najnižjo sprejemljivo ponudbo, ki mora znašati vsaj 70 evrov na kubični meter. »Za to smo se odločili, da izločimo ponudbe po 30, 40 ali 50 evrov za kubični meter, saj gre vendarle za kakovostne lesne sortimente, po takšni ceni pa se prodajajo navadna drva,« pravi Jeromel. Najboljši hlodi dosežejo ceno prek 6000 evrov na kubični meter.

Spodbujajo certifikacijo

Lastnike spodbujajo k certifikaciji lesa, saj so kupci prejšnja leta povpraševali tudi po tem. Gre za mednarodni certifikat PEFC, ki zagotavlja, da les izvira iz gozdov s trajnostnim gospodarjenjem. »Doslej je bil certificiran večinoma les iz državnih gozdov, iz zasebnih pa le redko, zdaj pa se tudi to spreminja,« ugotavlja Jeromel.

Med vrstami je letos nekoliko manj gorskega javorja, ki je bil doslej med najbolj zaželenimi in najdražjimi, v ponudbi prevladujejo smreka, macesen, hrast, oreh in brest.