Letos ne bomo mogli plačati nobene patrije več

Obrambna ministrica Ljubica Jelušič je poudarila, da v letošnjem letu ne bomo mogli plačati nobene patrije več, zato se ji zdi ustavitev proizvodnje vozil v Gorenju moder ukrep Patrie.

Objavljeno
04. september 2009 15.20
Da. O./STA
Da. O./STA
Ljubljana - Obrambna ministrica Ljubica Jelušič je v zvezi z zmanjševanjem števila patrij na 80 izjavila, da je govoriti o številkah v tem trenutku neprimerno, ker je program sanacije zelo odvisen od razpoložljivih finančnih sredstev v prihodnjih dveh letih. Kot je poudarila, v letošnjem letu ne bomo mogli plačati nobenega vozila več.

"Ustavitev proizvodnje vozil v Gorenju je dokaj moder ukrep Patrie, kajti jasno smo povedali, da v letošnjem letu ne bomo mogli plačati nobenega vozila več, in da so sredstva tudi za prihodnost verjetno zelo omejena," je poudarila. Zato se ji zdi, da je modro, da se ne proizvaja v nedogled brez upoštevanja realnih dejstev.


Ob tem je izrazila upanje, da se bodo lahko dogovorili na razumen način glede reprogramiranja v smislu, da bodo dobave prestavljene v prihodnost. Razumeti pa bo treba tudi željo po zmanjšanju števila vozil, je poudarila.


"Če bomo spremenili konfiguracijo, da bodo drugačni oborožitveni sistemi na vozilih ali da bo teh vozil z več oborožitvene opreme, kot jih je bilo v osnovni pogodbi, in da bo prišlo do spremembe v številu vozil, potem moramo tudi mi pričakovati, da bo cena na posamezno izbrano vozilo seveda večja," je glede napovedi Fincev o 80 vozilih in večji ceni menila Jelušičeva. Ob tem je dodala, da so možna odstopanja od te številke tako navzgor kot navzdol.


Ministrstvo za obrambo se pripravlja na vse variante


Obrambna ministrica je poudarila, da je brez jasnega finančnega načrta težko govoriti o kakršnih koli številkah. Poudarila je, da še ni dokončana zgodba o pravičnosti in poštenosti celotnega posla. "Pripravljamo se na, kot smo že večkrat rekli, vse možne variante in izhode v okviru tega posla. O tem smo dobili tudi stališče odbora DZ za obrambo, ki nas zavezuje k proučitvi možnosti enostranske prekinitve pogodbe," je izpostavila in dodala, da načrt za pogajanja že obstaja, vendar se še niso začela.


Glede pogodbenih kazni v primeru, če ne bomo plačali tega, kar smo se v pogodbi obvezali, pa je obrambna ministrica pojasnila, da bomo "počasi prišli v situacijo, ko bomo najbrž tudi mi že podvrženi pogodbenim kaznim." "Doslej smo jih mi zaračunavali, odslej jih bo nasprotna stran zaračunavala nam," je opozorila. O znesku nima ocen, vendar je po njenih besedah v pogodbi jasno zapisano, kako je s tem. Kljub temu, pa Jelušičeva pričakuje, da bodo oboji zmogli dovolj dobre volje in da se bodo lahko dogovorili na razumen način za reprogramiranje pogodbe z Rotisom.


Tudi predsednik odbora DZ za obrambo Jožef Jerovšek meni, da je v dani situaciji ustavitev proizvodnje realna: "Naš proračun je popolnoma prazen in glede na to, da ministrica javno pove, da ni dodatnih sredstev za plačevanje v tem letu, vsaka gospodarska družba gleda na svoje interese." To razume kot neke vrste pritisk s strani Patrie na našo vlado.