Letošnje najboljše belo vino

Šipon, ponos Prlekije, je v Londonu postal platinast

Objavljeno
22. maj 2017 19.24
Franc Milošič
Franc Milošič

Komaj je vinska klet Puklavec iz Ormoža predstavila in uvedla novo blagovno znamko svojih vin Seven Numbers, ji je ta na londonskem vinskem ocenjevanju prinesla kar platinasto medaljo in sloves ter naziv najboljšega slovenskega belega vina za to leto.  

Šipon letnika 2015, ki so ga po besedah enologa Mitja Herge posebej izbrali in potrgali v svojem 34 let starem vinogradu, je dobil kar 95 točk in se s tem uvrstil na mesto za najvišje vinsko odlikovanje. Seven Number Furmint, kot se ormoški Puklavčev šipon imenuje, pa so na ocenjevanje v Londonu spremljali še drugi vzorci in sorte vin in dobili še tri srebrne in štiri bronaste medalje. Več kot dvesto članska žirija je letos ocenjevala preko 17.200 vzorcev vin, zanimanje za to ocenjevanje pa iz leta v leto narašča. Lani so na Decanterju spremenili nazive dveh najvišjih priznanj. Platinasta medalja se je prej imenovala Regional Trophy (regijski pokal), naziv International Trophy (mednarodni pokal) pa je zamenjala Platinasta medalja - najboljše na ocenjevanju (Platinum - Best in Show).

Lani sta platinasto medaljo dobili dve slovenski vini: penina Brut Zero 2010 (Bjana) in Carolina rebula, 2013 (Jakončič), predlani pa sta bila naša regionalna zmagovalca penina Brut Rose (Bjana) in Šipon 2013 (Gross). Imeli pa smo leta 2015 celo mednarodnega zmagovalca med sladkimi vini - Laški rizling Pullus 2012 (Ptujska klet).

Ormoška klet je poleg blagovne znamke vin pravkar spremenila tudi svoje ime - namesto Puklavec & Friends Jeruzalem Ormož, ki ga je nosila od leta 2009 naprej, se zdaj imenuje Puklavec Family Wines.