Letošnji dan upora brez lokalnega odpora

Osrednja slovesnost z rdečo nitjo upora bo 26. aprila v Trbovljah, s poostrenimi varnostnimi ukrepi.

Objavljeno
17. april 2017 23.44
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Trbovlje – V Trbovljah v veliki tajnosti pripravljajo osrednjo državno prireditev ob dnevu upora. Za to menda ni kriv lanski »tihi odpor« lokalcev za primer, da bi bil osrednji govornik predsednik države Borut Pahor. V njegovem kabinetu lokalno »zaroto« zanikajo, predsednik ni bil predviden za govornika, pravijo, prireditev pa je lani nazadnje vendar pristala v – Križankah.

Podrobnosti o lanskem ponesrečenem poskusu, da postavijo prireditev na trboveljski oder, prihajajo na dan šele zdaj, zato je zanimanje toliko večje. Strogi varnostni ukrepi, pregledi prostorov in ljudi v osrednji trboveljski kulturni ustanovi in okrog nje ter očitno zapovedana molčečnost nastopajočih niso nič neobičajnega, smo neuradno izvedeli; so le del »varnostnega protokola«, med drugim zaradi napovedanega prihoda ameriškega veleposlanika v naši državi Brenta Hartleyja. Poostreni ukrepi naj tudi ne bi bili povezani z lanskimi pomisleki načrtovalcev slovesnosti ob dnevu upora proti okupatorju.

Tema letošnje slovesnosti, ki bo na predvečer praznika, je upor v različnih oblikah in obdobjih, s poudarkom na uporu proti okostenelosti, smo neuradno izvedeli. Umetniški program ustvarjajo trboveljski rojak, plesalec Iztok Kovač, filmski ustvarjalec Sašo Podgoršek in Stojan Pelko s sodelavci.

Slovo od rudarjenja

Upor bo na gledališkem odru Delavskega doma Trbovlje ponazarjalo pet scen: »slika« z zasavskim rojakom, nekdanjim predsednikom države Janezom Drnovškom, druga z Mehmedalijo Alićem, rudarjem iz Hude jame, tretja z Dewesoftom, podjetjem, ki se je s »trboveljskega podeželja« z najnaprednejšimi merilnimi rešitvami prebilo v svetovni tehnološki vrh, do »ekološke« slike z Urošem Macerlom, kmetovalcem iz Ravenske vasi, ki se je z aktivisti Eko kroga uprl onesnaževanju.

 

Boj proti onesnaženju je tudi del programa. Foto Jože Suhadolnik/Delo

Kar nekaj časa je trajalo, da so snovalci prireditve našli tudi šestdeset statistov, ki bodo z odra iz »slike« s štirimetrsko skulpturo rudarske družine odšli vsak z enim zidakom. Skulpturo bodo namreč razbili, kar bo simboliziralo slovo od rudarjenja. Eden redkih vrtljivih odrov pri nas in hkrati ena od znamenitosti trboveljskega delavskega doma, ki ga je pred šestimi desetletji arhitekturno zasnoval Marko Župančič, bo tokrat znova v funkciji. Govornik na prireditvi bo predsednik državnega zbora Milan Brglez, ki je Slovence nagovoril tudi lani v Križankah. Predsednik Pahor je tedaj sedel med občinstvom v prvi vrsti. Ali ga lahko pričakujemo tudi 26. aprila v Zasavju, v njegovem kabinetu nismo izvedeli.

O lanski »lokalni« zaroti

Zgodbi o lanskem dogajanju sta vsaj dve: lokalna z glavnim akterjem Primožem P. Ramom Siterjem, tudi članom trboveljske borčevske organizacije mlajšega rodu, in državna. Vmes je kot po naključju »padel« Siterjev kolega, predsednik ZZB NOB Tit Turnšek, s pismom koordinacijskemu odboru za državne proslave. Zaradi »okrogle obletnice« (75.) in lažje dostopnosti za redke še živeče veterane druge vojne je predlagal, naj bo prireditev v Ljubljani. Odbor se je strinjal in se hkrati zavezal, da letos prireditev dobijo Trbovlje. Tako v Pahorjevem kabinetu kot v odboru in na ministrstvu za kulturo, ki ima letos za šest državnih prireditev na voljo 450.000 evrov, zagotavljajo, da za govornika nikoli ni bil predviden predsednik Pahor. Še pred spremembo lokacije je bil to Brglez in tudi letos je.

Prireditev je deloma v delokrogu ministra za kulturo. Foto Jože Suhadolnik/Delo

Primoža P. Rama Siterja so lani povabili k soustvarjanju prireditve; bil naj bi vezni člen z lokalnimi kulturniki. »Bili smo navdušeni, na uvodnem srečanju smo izmenjali ideje, mnenja, načrte in izzive, z našega naslova pa je prišel dvom o nepripravljenosti lokalnih kulturnikov na sodelovanje, če bo slavnostni nagovor pripadel predsedniku Borutu Pahorju,« pripoveduje Siter. Prepričan je, da predsednikovo »medlo stališče v zvezi s 'spravnim duhom' in Hudo jamo vpliva na javno mnenje v Zasavju«, a ne v kabinetu predsednika ne v odboru, ki deluje pod okriljem ministrstva za kulturo, o lanski »lokalni zaroti«, zanimivo, ne vedo nič.

Trboveljčani bodo letošnjo osrednjo prireditev ob dnevu upora lahko spremljali prek prenosa v kinodvorani, po slovesnosti pa jim polurni priložnostni program v avli delavskega doma pripravljajo domači - borci.