Letošnji Sejem Dom je sejem presežkov

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je danes vrata odprl 50. mednarodni sejem Dom z geslom Gradimo skupaj. Do nedelje se na sejmu predstavlja kar 730 razstavljalcev.

Objavljeno
08. marec 2011 20.30
K. Ž.
K. Ž.
Na največji prireditvi s področja graditeljstva se na 24.000 kvadratnih metrih razstavnih površin predstavlja 730 podjetij iz 28 držav. Sejem je slavnostno otvoril predsednik republike Danilo Türk. Ob tej priložnosti je spomnil, da je Slovenija bogata z gozdovi, a vprašanje je, v kakšni meri smo to bogastvo sposobni uporabiti, tako v gradnji kot v energetski zagotovitvi bivanja, meni predsednik.

Ob odprtju je beseda nanesla tudi na krizo v gradbeništvu. Türk je prepričan, da so problemi gradbenega sektorja v trenutnem času resni. Ob tem je spomnil, da je morebiti prav krizni čas primeren, da se več stori za prestrukturiranje in za podporo gradbenim podjetjem, zlasti mlajšim, novim, inovativnim podjetjem, in za čim boljše povezovanje, tehnološke inovacije, nove tehnike gradnje, novih načinov uporabe naravnega lesnega in drugega bogastva, in to v oblikah, ki bodo zagotavljale pot naprej. Da je gradbeništvo v težkem položaju, se je strinjal tudi župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, ki je prepričan, da je čas izjemno dober za gradnjo novih objektov, pa naj bo to v javnem ali zasebnem sektorju. "Nikoli ne bomo gradili ceneje kot sedaj in s tem bomo dali podporo celotnemu gospodarstvu," je dodal Janković.

Direktor Gospodarskega razstavišča Iztok Bricl pa je v duhu krize v gradbeništvu dodal, da je slogan sejma "Gradimo skupaj" poziv k odgovornemu odnosu do izdelkov in storitev skozi njihov celoten življenjski cikel.

Več o Sejmu Dom na www.deloindom.si, kjer objavljamo tudi prispevek s podelitve nagrad Zelena misija.