Linč in poslanski turizem

Dejstvo je, da zakona o sistemu plač v javnem sektorju in sodniški službi odpravljata ugotovljeno protiustavno stanje, in nič drugega. Razlika med sodniškimi in poslanskimi plačami je še vedno celih osem plačnih razredov - v škodo sodnikov.

Objavljeno
05. oktober 2009 21.37
Majda Vukelić
Majda Vukelić
Da bo vladajoča koalicija zahtevala ustavno presojo zvišanja sodniških plač, je bilo jasno takoj, ko je del opozicije (SDS, SNS) po sprejetju novel zakonov o sistemu plač v javnem sektorju in sodniški službi napovedal, da bo vložil zahtevo za razpis zakonodajnega referenduma o omenjenih dveh zakonih. Na ustavnem sodišču zdaj bo, da v tridesetih dneh po sprejetju sklepa državnega zbora presodi, ali bi z odložitvijo uveljavitve obeh zakonov ali njune zavrnitve na referendumu lahko nastale protiustavne posledice.

 

Sodniške plače so v zaostrenih gospodarskih, ekonomskih in socialnih razmerah spet postale poligon političnega obračunavanja med pozicijo in opozicijo. Nič presenetljivega, saj so bile v preteklih treh letih, odkar je ustavno sodišče že dvakrat odločilo (decembra 2006 in decembra 2008), da je prepad med sodniškimi, poslanskimi in ministrskimi plačami prevelik, da bi lahko govorili o ustavni enakovrednosti treh vej oblasti, to postalo stalnica. Sodnikom opozicija odreka avtoriteto in verodostojnost, saj da so skorumpirani lenuhi, ki jim trajni mandat omogoča lagodno življenje do upokojitve. Za svoje delo nikoli ne odgovarjajo, sodniški ceh je samopašna, samozadostna in samovoljna druščina, zaverovana v svoj večni prav.

 

Dejstva pa so takšna. Zakona odpravljata ugotovljeno protiustavno stanje. Razlika med sodniškimi in poslanskimi plačami je še vedno celih osem plačnih razredov - v škodo sodnikov. Plače se bodo sodnikom povišale konec leta 2010.

 

Edina dodana in prepoznavna »vrednost« tokratne razprave se skriva v besedah poslanca Zaresa Franca Jurija. Ta je poslanske kolege na včerajšnji izredni seji vprašal, ali je moralno legitimno le eno skupino funkcionarjev linčati, če pa v kratkem tričlanska parlamentarna skupina prijateljstva, v kateri sta od treh članov dva iz vrst SDS, odhaja na petdnevno, kot je sam dejal, »eksotično potovanje« v Indijo, za kar bodo davkoplačevalci odšteli okrog 17.000 evrov.

 

Če je kdo v teh dneh zlorabljen, so to zagotovo delavci Mure in Gorenja. Na njihovo resnično socialno stisko se »šlepajo« celo tisti, ki bi morali ob svojih plačah, za katere jih doslej še nikdar nihče ni poklical na odgovornost, najbolj zardevati. Preprosto zato, ker samo drugim nastavljajo ogledalo.


Iz torkove tiskane izdaje Dela.