Litijska goba tehta kar 15 kilogramov

Srečni najditelj Alojz Lukančič je orjakinjo našel pod svojo domačijo v Podšentjurju.

Objavljeno
06. oktober 2013 13.12
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Podšentjur, Litija - Gobarska sreča se je spet nasmehnila 77-letnemu Alojzu Lukančiču, po domače Mežnarjevemu atu iz Podšentjurja pri Litiji, ki je blizu svoje domačije naletel na gobo velikanko imenovano črneča velezraščenka (meripilus giganteus).

Da je res »gigantna« ni dvoma, saj se je kazalec na tehtnici ustavil na 15 kilogramih in nekaj dekagramih za povrh.
Goba je tako velika, da jo je najditelj komaj spravil v samokolnico in pripeljal domov. Njegov kuža Muri je pravi palček v primerjavi z orjakinjo, ki ima dober meter obsega.

Srečni gobar pravi, da jo je našel pod kolovozom in na istem mestu kakor tisto konec septembra lani, ki je tehtala kar 50 kilogramov.

Ker s trofejo ne ve, kaj bi počel, jo bo poklonil svojim sorodnikom in prijateljem, ki jim take gobe menda teknejo. »Jaz je niti po naključju ne bom jedel,« pravi mož.

Znani gobar iz Dobrepolja Slavko Pajntar Pinki je za spletno Delo povedal, da je mlada kuhana goba zelo okusna, medtem ko je stara precej žilava.

Da je Lukančičeva goba pahlačaste oblike res orjakinja, zgovorno pove podatek iz včerajšnje razstave gob v Mercatorjevih trgovinah na Jesenicah in v Kranju, saj nobena goba te vrste ni dosegla niti polovico teže litijske velikanke; v Kranju se je najditelj ponašal s sedem kilogramsko, na Jesenicah pa z vsega petimi kilogrami.