Liza in Tjaša napisali najlepši ljubezenski pismi

Na natečaju, ki so ga zanetila pisma med Josipino Turnograjsko in njenim poznejšim možem Lovrom Tomanom, je sodelovalo 195 najstnikov.

Objavljeno
30. oktober 2013 10.59
Ljubezenska pisma
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Preddvor - Kulturni dom v Preddvoru je v ponedeljek zvečer ob svečani podelitvi priznanj in nagrad v okviru natečaja Po sledeh Josipine TurnograjskeNatečaj za najboljše ljubezensko pismo v Sloveniji, dobesedno razganjalo od čustev.

Osnovnošolci in srednješolci so ob navdihujočih pesmih Mlade oči in Ti si tu, ki jih je zapel zbor Plamenke, prebirali prave literarne mojstrovine. Najbolj nežni glasovi so se na bralnem maratonu tudi zlomili, toda občinstvo jih je na koncu za trud in pogum nagradilo s spodbudnim ploskanjem.

Pisma v zborni slovenščini

Mira Delavec, predsednica Kulturnega društva Josipine Turnograjske, ki je letos drugič organiziralo natečaj, je dejala, da je do 1. oktobra poslalo pisma 195 mladih (lani 184), od teh so jih večino, 126, napisali osmošolci in devetošolci. Tričlanska komisija je ocenjevala izvirnost besedila na temo ljubezni oziroma bogastvo doživljanja, in to ne le, ko gre za odnos med moškim in žensko.

»Za slovenske fante se ni bati, da ne bi znali izpovedovati čustev, in veseli nas, da jih je bilo letos veliko več. Prav tako je zanimivo, da niti eno pismo ni vsebovalo slenga in angleških besed, ampak so bila vsa napisana v zborni slovenščini z zanimivi metaforami,« je poudarila tudi članica komisije Renata Reneja Škrjanc.

Na slovesnosti, s katero so na svoj način počastili tudi 180-letnico rojstva Josipine Urbančič Turnograjske, prve slovenske pesnice, pisateljice in skladateljice, je priznanja prejelo 32 udeležencev. Nagrad za najboljši pisateljici sta se veselili Liza Curk iz OŠ Veliki Gaber in Tjaša A. Bazovič iz Gimnazije Novo mesto, v posebni kategoriji za izvirnost pa se je odlikoval Matevž Jug iz Gimnazije Bežigrad.