Ljubljana 2013: Slovo od lisic

Ali bo del Slovenske ceste jeseni zaprt za osebna vozila, še ni gotovo, zaživel pa naj bi projekt brezžičnega omrežja.

Objavljeno
28. december 2012 10.54
Posodobljeno
01. januar 2013 10.45
SLOVENIJA, LJUBLJANA, 08.12.2011 - Stolnica in grad FOTO: Leon VIDIC/DELO
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ali bo del Slovenske ceste septembra prihodnje leto za vedno ostal nedostopen za osebna vozila, še ni uradno potrjeno, je pa to ena izmed napovedi župana Jankovića, ki bo zagotovo še razburjala tako meščane kot obiskovalce in trgovce ter podjetnike, ki imajo v tem delu mesta svoje poslovalnice.

Med dogodki bo gotovo najpomembnejše evropsko prvenstvo v košarki. V Ljubljani bo potekal tako predtekmovalni kot tekmovalni del. Za potrebe prvenstva bo občina spomladi začela obnavljati Halo Tivoli. Naložba bo stala pet milijonov evrov, v dvorani pa naj bi svoj prostor dobili tudi igralci curlinga.

Po drugi strani kaže, da bo finalni del v Stožicah potekal ob gradbišču, saj zasebni partner in banke še vedno niso našli rešitve za nadaljevanje gradnje nakupovalnega središča in ureditev zunanjosti parka. Hkrati bo prvenstvo seveda velika priložnost za ljubljanski turizem in hotelirje. Župan Janković je že izrazil zadovoljstvo, da bo v predtekmovanju glavno mesto gostilo ekipe iz večinoma t. i. bogatih držav (Belgija, Izrael, Nemčija, Francija, VB in Ukrajina).

Na področju infrastrukture bo začetek gradnje, kakor kaže, le dočakalo kopališče Kolezija, za katero je občina v prihodnjih dveh letih zagotovila približno pet milijonov evrov. Do marca naj bi bilo znano, kaj bo z državno zaščito osrednje tržnice, ki je letos preprečila nadaljevanje projekta gradnje garažne hiše.

Če gre verjeti napovedim župana, bo v prvih mesecih prihodnjega leta zaživel tudi projekt brezžičnega omrežja, s katerim bodo v prvi fazi z internetnim signalom pokrili ožje središče mesta, po veljavni pogodbi pa bi morala biti do konca pomladi izpeljana tudi druga faza, omreženje večine naseljenega območja znotraj avtocestnega obroča. Projekt je zdaj ustavljen, saj se javni in zasebni partnerji pogajajo o spremembah obsega projekta in znižanju cen, a po zagotovilu obeh strani je za zagon prve faze vse pripravljeno in je le še vprašanje podpisa aneksa k pogodbi.

V prvih mesecih leta se bodo meščani in obiskovalci rešili tudi lisic kot sredstva za kaznovanje nepravilnega parkiranja; seveda ostajajo globe v obliki položnic in odvoz vozila s pajkom za hujše kršitve.

Pri kadrovskih zadevah se marca obeta sprememba na vrhu javnega zavoda Lekarna Ljubljana. Imenovanje Marjana Sedeja, solastnika Jankovićevega podjetja KLM, je le še formalnost. Zamenjava direktorja bo zanimiva predvsem z vidika številnih spornih odločitev dosedanjega vodje Marka Jakliča, zaradi katerih se je ta javni zavod v zadnjih letih pojavljal v osrednjih novicah medijev (galenski izdelki, Grosist, kartica zaupanja ...).