Ljubljana na polno, drugod še računajo

Če bi vse občine turistično takso dvignile na najvišjo raven, bi zbrali 30 milijonov evrov.

Objavljeno
02. marec 2018 22.22
Hotel Slovenija v Portorožu, 31. maja 2016 [Hotel Slovenija,Portorož,hoteli,turizem]
Boris Šuligoj, Bl. R., J. Z.
Boris Šuligoj, Bl. R., J. Z.

Piran, Ljubljana – Če smo prejšnja leta v turizmu s turistično takso zbrali okoli 12 milijonov evrov, bomo prihodnje leto ta znesek podvojili. Četrtino denarja bo šlo v novoustanovljeno agencijo nacionalne turistične organizacije (STO), vsaj 18 milijonov si bodo razdelile občine, največ piranska in ljubljanska.

Zakon o spodbujanju razvoja turizma bo začel veljati 15. marca, občine pa bodo imele za sprejetje odlokov o taksi tri mesece časa. Večina se jih o višini še usklajuje, turistični trg pa bi hotel za višine taks vedeti že danes.

Turistično takso lahko določijo do višine 2,50 evra, pri čemer morajo obvezno obračunati še promocijsko takso za financiranje javne agencije v višini četrtine takse. Skupaj bo tako lahko taksa znašala največ 3,12 evra, skoraj 150 odstotkov več od 1,26 evra, kolikor jo zdaj zaračunavajo v večini občin. Če bi vse takso dvignile na najvišjo raven, bi glede na zdajšnje zaračunavanje zbrali 30 milijonov evrov.

Pomembno novost zakon uvaja za goste kampov. Namesto polovičnega zneska bodo po novem plačevali polno takso. Otroci do sedmega leta, invalidi, osebe z zdravniško napotnico v zdraviliščih in otroci do 18. leta na letovanjih v organizaciji društev bodo takse oproščeni, polovična pa je predvidena za mladostnike do 18. leta in osebe do 30. leta, ki bodo prenočevale v mladinskih hotelih, vključenih v mednarodno mrežo mladinskih prenočišč. V primeru kršitev so za pravne osebe predvidene kazni v višini od 2000 do 10.000 evrov.

Na Obali niso več enotni

Štiri obalne občine, ki so skupaj lani ustvarile 2,4 milijona prenočitev in zbrale za 3,2 milijona evrov turistične takse, se vsa leta usklajujejo glede njene višine. Po včerajšnjem prvem usklajevanju občin Piran, Izola in Koper pa vse kaže, da se bodo zdaj težko uskladile: »Vsi soglašamo, da zvišanje bo in da bi ves denar morali res investirati v razvoj turizma. Ugotavljamo pa, da imamo različne ambicije in načrte, zato ni rečeno, da bi bila enotna taksa najboljša rešitev. Pogovarjali smo se, da bi vsaka občina pripravila svoj predlog, da so lahko takse v turističnih središčih višje kot na podeželju. Pa tudi, da so lahko višje v glavni sezoni in nižje zunaj nje,« je dejal direktor Turističnega združenja Portorož Igor Novel. Med redkimi v državi so imeli že doslej dvojno takso v izolski občini, kjer so na območju bliže morju pobirali 1,26 evra, na drugem območju pa 92 centov takse.

Portoroški hotelirji opozarjajo na previdnost pri poviševanju takse. Vodja prodaje in marketinga Istrabenz Turizma Sara Zakošek Ferenac pravi, da si niti v Portorožu ne bi smeli privoščiti njenega skoraj trikratnega povišanja. Poleg tega pa bi morali novo takso poslovnim partnerjem posredovati najkasneje 1. junija letos, če bi podražitev želeli uveljavljati 1. januarja.


Direktor TZ Portorož Igor Novel. Foto: dokumentacija Dela

Ljubljana zagotovo do maksimuma

V Ljubljani o povišanju ne dvomijo. Leta 2019 želijo namesto sedanjih 1,65 milijona evrov iztržiti dvakrat več in brez zadržkov povedo, da bodo takso zvišali največ, kot je mogoče. »Turistična taksa 2,50 evra je razumna in nižja kot v večini evropskih prestolnic. Poleg tega 95 odstotkov prenočitev v Ljubljani ustvarijo tujci. Odlok že pripravljamo in ga bodo obravnavali na eni prihodnjih sej mestnega sveta,« pravi Vita Kontič iz občinske uprave. Celoten znesek bodo usmerili v razvoj turizma.

Na Bledu napovedujejo, da bodo v glavnem sledili Ljubljani in Portorožu. O višini takse bodo odločali na majski seji občinskega sveta. Lani so zbrali 1,2 milijona turistične takse, letos naj bi je milijon več, kar nakazuje, da bodo vsaj okoli jezera predlagali najvišji znesek. O tem se dogovarjajo tudi z bohinjsko občino. V Kranjski Gori se za višino takse še niso odločili. Direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber je dejal, da je taksa pri nas precej nižja kot v drugih evropskih državah in da je skrajni čas za njeno povišanje.


Direktor občinske uprave Bled Matjaž Berčon. Foto: Dokumentacija dela

Enoten dvig takse v termalnih občinah

Slovenske termalne občine se bodo na možnost dviga turistične takse odzvale enotno, pravijo na občini Brežice, ki je lani med zdraviliškimi lokacijami ustvarila največ prenočitev in zbrala približno 457.000 evrov takse: »Občina Brežice se v okviru Skupnosti občin Slovenije dogovarja o dvigu turistične takse za 50 do 100 odstotkov, s predstavniki termalnih turističnih občin se pogovarjamo o oblikovanju in sprejetju enotne višine turistične takse. Dvig bo predvidoma časovno usklajen, o točnem datumu še ne moremo govoriti.«