Ljubljančanom je najljubša Hrvaška

Mlajši (do 30 let) so bolj naklonjeni Avstriji, za katero velja, da je tudi na splošno Slovencem najljubša država.

Objavljeno
01. december 2014 14.58
S. P., Delo.si
S. P., Delo.si
Ljubljana - V GfK Slovenija so nedavno izvedli raziskavo z naslovom Slovenci in sosednje države, s pomočjo katere so želeli ugotoviti, kako dobro se Slovenci, prebivalci različnih regij, razumemo s sosednjimi državami in njihovimi državljano.

Raziskavo so izvedli oktobra letos, zajela pa je 500 gospodinjstev. Kot so pokazali rezultati, je več kot polovici Slovencev najljubša država Avstrija, sledita ji Hrvaška (27 odstotkov) in Italija (16 odstotkov). Madžarska je precej v ozadju z le dvema odstotkoma.

Kot ugotavljajo v GfK Slovenija, so prebivalci regije, ki je geografsko bliže posamezni sosednji državi, tej tudi bolj naklonjeni. Avstriji so tako v povprečju bolj naklonjeni prebivalci pomurske, podravske in koroške regije, Italiji prebivalci notranjsko-kraške, goriške in obalno-kraške, Hrvaški pa prebivalci spodnjeposavske, dolenjske in osrednjeslovenske regije.

Podatki, osredotočeni na naklonjenost sosednjim državam glede na velikost naselja, razkrivajo, da je Ljubljani najbolj priljubljena Hrvaška.

Spol in izobrazba prebivalcev ne vplivata na priljubljenost do sosednje države, se pa ta razlikuje glede na starost posameznikov, tako so mlajši (do 30 let) bolj naklonjeni Avstriji.