Ljubljanska LDS se ne bo ukvarjala s preteklostjo

Novi predsednik ljubljanske LDS Primož Hainz je napovedal, da se stranka odslej ne bo več ukvarjala s preteklostjo, ampak se bo lotila dela, ki ga je treba postoriti.

Objavljeno
28. december 2006 14.12
Hainz in Kacin
Ljubljana - Predsednik LDS Jelko Kacin je po današnjem sestanku z novim vodstvom ljubljanske LDS izrazil zadovoljstvo nad novoizvoljenim vodstvom. Kot je dejal v izjavi medijem, je bilo pred tem obdobje delitve in konfliktov, sedaj pa si želijo, da bi bilo to obdobje povezovanja in sodelovanja. Novi predsednik ljubljanske LDS Primož Hainz pa je napovedal, da se stranka odslej ne bo več ukvarjala s preteklostjo, ampak se bo lotila dela, ki ga je treba postoriti.

Hainz je tako pojasnil, da je ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću že poslal prošnjo za sestanek, po praznikih pa se bo lotil oblikovanja odborov stranke. V odborih stranke morajo namreč po Hainzovem prepričanju biti člani četrtnih skupnosti, mestni svetniki, povabili bodo pa bodo tudi poslance državnega zbora, ki so Ljubljančani, ter svoje simpatizerje. Novoimenovani predsednik ljubljanske LDS je še dodal, da se bodo pomembnejše odločitve sprejemale na svetu stranke v Ljubljani, samo delo pa vidi kot izrazito timsko.

Kacin je ob tej priložnosti čestital vodstvu za njihovo prepričljivo izvolitev in jim zaželel obilo delovnih uspehov. "V luči bližnjega predsedovanja EU je to zagotovo velik in pomemben izziv," je še dejal prvak LDS ter dodal, da verjame, da bo novi predsednik k sooblikovanju stališč uspel pritegniti veliko članov.

Na novinarsko vprašanje glede pobude predsednika Liberalne akademije (LA) Darka Štrajna, da bo LA predlagala skupen sestanek predstavnikov različnih struj o prihodnosti stranke, je Kacin dejal, da bo srečanje s Štrajnom mogoče že danes. "Vsako pozitivno in konstruktivno pobudo sprejmem in se nanjo pozitivno odzivam, kaj in kako je mogoče storiti, pa je moč reči šele takrat, ko je znan konkretni predlog," je še dejal Kacin.

Kot je znano, je Štrajn 21. decembra pred začetkom zbora članov ljubljanske LDS dejal, da želi LA kot "relativno nevtralno združenje politično zainteresiranih intelektualcev" s pobudo prispevati h konsolidaciji stranke. Meni, da bi se morale različne struje v stranki še pred januarskim kongresom pogovoriti o prihodnosti LDS in da je vredno stranko ohraniti. Po njegovem mnenju bi bila optimalna rešitev dogovor o enem kandidatu za predsednika, tako da bi bil "kongres že bolj zazrt v prihodnost".

LDS je dobra blagovna znamka, ima infrastrukturo, novo stranko je težko ustanoviti. V tem primeru je tudi težje pripraviti "neko primerno opozicijsko alternativo" za naslednje parlamentarne volitve, je Štrajn takrat odgovoril na vprašanje o možnostih za ustanovitev nove stranke. Po njegovem mnenju so sicer vse možnosti odprte. "Če bi se izkazalo, da LDS v tej obliki ne bi preživela, bi se na njeno mesto usedlo nekaj drugega oziroma zraslo nekaj novega," je dodal.