Ljubljanski župan dela red po mestu

Red v Ljubljani mora biti, če želimo v Ljubljani živeti, je na današnji redni novinarski konferenci dejal ljubljanski župan Zoran Janković. Kot primere je omenil Gratel, Rog in vrtičke.

Objavljeno
03. april 2007 16.22
Župan Ljubljane Zoran Janković
Ljubljana - Red v Ljubljani mora biti, če želimo v Ljubljani živeti, je na današnji redni novinarski konferenci dejal ljubljanski župan Zoran Janković. Kot primere je omenil Gratel, Rog in vrtičke.

Jankovič je pojasnil, da so si z začasnimi uporabniki Roga skupaj ogledali objekte na dvorišču nekdanje tovarne Rog in soglašajo, da je potrebno tri objekte zaradi varnosti odstraniti, kar bodo storili v prvem polletju.

Nekdanjo tovarno Rog je Mestna občina Ljubljana kupila na lizing in jo bo odplačala v letu 2014. Župan je dejal, da mora MOL skrbeti za območje, zato so se z začasnimi uporabniki dogovorili, da bodo uredili in očistili dvorišče, odstranili omenjene tri objekte, v katerih pa začasni uporabniki ne izvajajo aktivnosti, na dvorišču pa ne bodo smeli več parkirati.

Nemogoče razmere na območju Roga

Glede opozoril okoliških prebivalcev, da so na območju Roga nemogoče higienske razmere, je Janković pojasnil, da so uporabniki prostore obnovili in uredili tudi stranišče. Kopalnice pa župan ne dovoli urediti, ker objekt ni namenjen za bivanje. Da je urejenih nekaj stranišč, je na današnji novinarski konferenci potrdil tudi začasni uporabnik Mitar Milutinovič, ki je priznal, da za higieno ni ustrezno poskrbljeno.

MOL namerava na območju nekdanje tovarne Rog urediti center sodobne umetnosti. Javni natečaj za izbor vsebine bo po županovih besedah pripravljen že letos, na razpisu pa bodo izbrali tudi arhitekturno rešitev za območje.

Danes pa se izteka rok, ki ga je 28. marca mestni inšpektorat dal občanom za odstranitev lop, orodja, posod za zbiranje deževnice in morebitno drugo opremo, sicer bo to opravil pristojni inšpekcijski organ na stroške posameznega vrtičkarja. Ukrep sodi v akcijo ureditve kompleksa vrtičkov med Pokopališko, Šmartinsko, Jarško in Žalsko ulico, ki mejijo na spomeniško zaščiteno območje Plečnikovih Žal.

Stroške odstranitve bodo plačali vrtičkarji

Janković upa, da bodo ljudje vrtičke sami pospravili. Inšpektorji bodo v prihodnjih dneh ponovno obiskali območje in v treh dneh začeli odstranjevati lope, orodje in drugo. Stroške odstranitve bo inšpekcija zaračunala vrtičkarjem, v primeru, da lastnik objekta ne bo znan, pa bo stroške plačala MOL.

Po županovih besedah bodo odstranjevanje vrtičkov nadaljevali še na vodovarstvenih območjih. Z ministrstvom za okolje in prostor pa se bodo poskušali dogovoriti, da bodo okoljski inšpektorji posredovali še na zemljiščih, ki so v državni lasti. Na MOL sicer pripravljajo posebno lokacijo za ureditev vrtičkov in pa pogoje, ki bodo veljali za vse vrtičke v MOL, torej tudi za vrtičke na zasebnih zemljiščih.

Vse na enem mestu

V nekdanjih prostorih upravne enote Ljubljana na Mačkovi ulici 1 je od danes odprta glavna pisarna, kjer bodo meščanom dostopne storitve sprejemne pisarne in skupnega vložišča ljubljanske mestne uprave. Hkrati bodo lahko poravnali stroške priklenitve lisic in položnice brez provizije za storitve javnih podjetij Energetika Ljubljana, Vodovod-Kanalizacija in Snaga ter kupili žetone in mesečne nalepke za mestni potniški promet.

Ljubljanski župan Zoran Janković je na današnji otvoritvi glavne pisarne MOL in skupne blagajne ljubljanskih javnih podjetij v stavbi Kresije dejal, da "stroškovno to ne pomeni veliko, pomeni pa veliko za Ljubljančane". MOL prvič daje skupen prostor, kjer bodo lahko meščani na enem mestu opravili vse potrebno, je dejal župan in dodal, da to kaže na sodelovanje med mestno upravo in Javnim holdingom Ljubljana. Po njegovih besedah pa je potrebam meščanov prilagojen tudi odpiralni čas.

Namesto petih lokacij sedaj le ena

Delovni čas vseh storitev, razen poravnave priklenitve lisic, ki je daljši, bo od ponedeljka do četrtka od 8. do 17. ure in v petek od 8. do 13. ure. Na ta način bodo meščanom prihranjene odvečne poti, ker jim bodo storitve ponujene na enem mestu, so prepričani na Mestni občini Ljubljana (MOL).

V skupni glavni pisarni oziroma vložišču mestne uprave bodo meščani namesto na prejšnjih petih lokacijah v oddelčnih pisarnah oziroma vložiščih na Proletarski ulici 1, Adamič-Lundrovem nabrežju 2, Ambroževem trgu 7 in Trgu Mladinskih delovnih brigad 7 vse zadeve reševali in urejali na enem mestu. Na dosedanji lokaciji na Poljanski ulici 28 zaenkrat ostaja samo še pisarna oddelka za urbanizem, ki bo začela obratovati v skupni glavni pisarni do konca meseca.

S skupno glavno pisarno mestna uprava sledi ciljem večje usmerjenosti uprave k uporabnikom, bolj kakovostne, učinkovite, prijazne, odprte in pregledne uprave.

Blagajna za poravnavo priklenitve lisic na Trgu Republike se ukinja, tako da bo edina blagajna za tovrstna plačila na Mačkovi ulici 1. Delovni čas za poravnavo stroškov priklenitve lisic bo od 6. do 22. ure. Nočno dežurstvo ter dežurstvo ob sobotah, nedeljah in praznikih pa bo na blagajni na parkirišču Krekov trg od 22. do 6. ure zjutraj.