Ljubljansko stolnico bodo obiskali bratje iz Taizeja

Ljubljansko stolnico bodo obiskali bratje iz Taizeja, ki se po petdnevnem srečanju s tisoči mladih iz cele Evrope na Romanju zaupanja na Zemlji v Zagrebu vračajo v Francijo.

Objavljeno
02. januar 2007 11.18
Ljubljana - Ljubljansko stolnico bodo obiskali bratje iz Taizeja, člani ekumenske skupnosti brata Rogerja, ki se po petdnevnem srečanju s tisoči mladih iz cele Evrope na Romanju zaupanja na Zemlji v Zagrebu vračajo v Francijo. 50 Taizejskih bratov bo Ljubljano obiskalo na povabilo ljubljanskega nadškofa metropolita Alojza Urana, so sporočili iz tiskovnega urada Slovenske škofovske konference. V stolnici se bodo s taizejskimi brati srečali mladi.

Slovenija kot prostor povezovanja med vzhodom in zahodom

Ob 20. obletnici prvega taizejskega srečanja v Ljubljani, ki je bilo 1. maja 1987, kjer so se prvič srečali mladi z vzhoda in zahoda, se bodo na obisku v ljubljanski stolnici mudili bratje iz taizejske ekumenske skupnosti. Po smrti ustanovitelja in prvega priorja brata Rogerja Ljubljano tokrat obiskujejo pod vodstvom brata Aloisa, ki je Slovenjo označil kot prostor povezovanja med vzhodom in zahodom, je zapisano v sporočilu tiskovnega urada.

Taizejsko skupnost je ustanovil brat Roger, sin protestantskega pastorja, ki se je v svoji mladosti veliko ukvarjal z vprašanjem, kako v molitvi vzpostaviti živ odnos z Bogom. Leta 1940 je Roger zapustil rodno Švico in ob začetku druge svetovne vojne odšel v Francijo, kjer je v Taizeju v svoji hiši nudil zavetišče političnim beguncem, predvsem Židom. Leta 1944 je tam ustanovil skupnost bratov. Skupnost je sprva sprejemala zgolj protestantske brate, kasneje pa so se ji začeli pridruževati tudi katoličani.

Danes skupnost sestavljajo člani iz več kot petindvajsetih držav sveta. Manjše skupine bratov živijo tudi po revnih predelih Severne in Južne Amerike, Azije in Afrike. Že več kot 30 let v Taizeju potekajo medcelinska srečanja, na katerih se poleti vsak teden zbere od 3000 do 6000 ljudi, ki tam preko molitve, tišine in osebnega iskanja odkrivajo izvire evangelija.

Letošnje srečanje v Zagrebu, 400 mladih iz Slovenije

Ker bratje mlade pozivajo, naj dejavno sodelujejo v domačih župnijah, mestih in okoljih kjer živijo, jim v podporo vsako leto v večjih evropskih mestih pripravljajo tako imenovanja romanja zaupanja na Zemlji. Tako srečanje so letos organizirali v Zagrebu, na katerem so se mladi iz cele Evrope zbrali v skupnih molitvah. Srečanja se je udeležilo tudi 400 mladih iz Slovenije, so še sporočili iz tiskovnega urada.