Ljutomer poln Miklošičevih kipov (in Tomaža Domicelja)

Občinski svetniki zahtevajo pojasnila o transparentnosti naročila spomenika prleškemu jezikoslovcu.

Objavljeno
04. december 2013 19.25
karba*Franc Miklošič
Dejan Karba, Murska Sobota
Dejan Karba, Murska Sobota
Ljutomer – Občinski svetniki so včeraj županji Olgi Karba zahtevali pojasnila o transparentnosti naročila spomenika prleškemu jezikoslovcu Francu Miklošiču ob njegovi dvestoti obletnici rojstva, ki ga je izdelala akademska kiparka Irena Brunec Tébi, pri kateri je ljutomerska gimnazija letos naročila tudi izdelavo majhnih Miklošičevih kipcev v vrednosti 14.385 evrov.

»S kakšnim postopkom, kdo je ocenjeval prispele ponudbe umetnikov, kakšno skupno vrednostno oceno je prejel izbrani izvajalec,« je zanimalo svetnike. Predlog za postavitev že tretjega doprsnega kipa Franca Miklošiča v Ljutomeru je občini poslala Gimnazija Franca Miklošiča oziroma njen ravnatelj Zvonko Kustec, po včerajšnjih besedah županje pa so ga soglasno izglasovali občinski mestni svetniki. Izmed katerih ponudnikov sta občina oziroma gimnazija izbrali izvajalca za izdelavo bronastega doprsnega kipa in izdelavo sedemdesetih kipcev, je vprašanje, na katerega tako iz občine kot iz gimanzije do zdaj tudi nam niso znali odgovoriti. Dejstvo je le, da je občina pri akademski kiparki Ireni Brunec Tébi naročila bronasti doprsni kip (na občini pravijo, da je stal 8500 evrov), gimnazija pa 20 bronastih in 50 mavčnih odlitkov velikosti 25 centimetrov.

»To je bila manjša vrednost javnega naročanja«

Na občini pojasnjujejo, da so po informativnih ocenah in stroških iz preteklosti ugotovili, da je to manjša vrednost z vidika javnega naročanja, zaradi česar so v skladu z zakonom izvedli postopek naročila z izdajo naročilnice glede na ponudbo, ter se zaradi dobrega in korektnega sodelovanja z občino Ljutomer odločili za akademsko kiparko Ireno Brunec Tébi. Ta je v letih 2009–2010 izdelala kip generala Rudolfa Maistra, takrat pa je bil župan občine Franc Jurša (Desus), ki je sodelovanje z Brunec Tébijevo označil za korektno. »Vse stroške smo ji plačali leto prej, preden je bil kip odkrit. O korektnosti pa ne moremo več govoriti po tem, ko nas je začela izsiljevati.« Jurša je še dejal, da je kiparka po plačilu celotnega kipa (50.000 evrov je podarila Zveza društev generala Maistra, občina je dala 15.000 evrov za podstavek) hotela dodatnih 600 evrov za napisne table na spomeniku, ob odprtju je dajala prednost nastopu svojega spremljevalca Tomaža Domicelja, občini pa je vsiljevala, kot pravi Jurša, odkup majhnih kipcev za protokolarna darila. Takratni župan je vse ponudbe zavrnil; zaradi varčevanja tudi »nastop gospoda Domiclja, ki naj bi stal 1500 evrov«.

Tomaž Domicelj z gosti je konec prejšnjega meseca glasbeno pospremil tudi odkritje Miklošičevega spomenika. Na občini sicer pravijo, da je nastopil brezplačno. Predstojnica soboške enote republiškega zavoda za šolstvo Irena Kumer, ki sicer pozdravlja béro prireditev, ki so jih v sklopu Miklošičevega leta organizirali v ljutomerski občini, je o odkritju Miklošičevega spomenika povedala: »Priznati moram, da mi je ob odkrivanju spomenika vse skupaj dajalo občutek polprivatizacije.«

Koliko je znašal njen neto zaslužek ob izdelavi kipa ter kako se spominja sodelovanja z ljutomersko občino pred tremi oziroma štirimi leti, smo vprašali tudi Brunec Tébijevo, vendar nam je odgovorila, da s Tomažem Domiceljem ne bosta sodelovala.