Ljutomerska županja bo koordinirala, če bo proračun

Olga Karba je vodenje projekta vezala na sprejetje proračuna, njeni nasprotniki pa so se povezali v skupino Ljutomer 2020.

Objavljeno
24. januar 2014 17.28
karba*Franc Miklošič
Dejan Karba, Murska Sobota
Dejan Karba, Murska Sobota

Ljutomer - Županja občine Ljutomer že od srede lanskega novembra z občinskimi svetniki ne zmore najti skupnega jezika za sprejetje občinskega proračuna. Če ta ne bo sprejet na naslednji seji v začetku februarja bo občina po naših podatkih odstopila od vodenja 49,4 milijonov evrov vrednega sistema C v državnem projektu oskrbe s pitno vodo Pomurja.

»Upam, da na ravni ministrov, občin in županov premoremo toliko modrosti, da pomembnih projektov, kakršen je ta, ne bomo izrabljali za pogajanja znotraj občin,« opozarja kmetijski minister Dejan Židan (SD), ki je z županjo Olgo Karba že govoril o tej temi. Židan po naših informacijah županjine razlage o možnosti odstopa od koordiniranja projekta zaradi nesprejetja proračuna ni sprejel.

Karba: Nesprejetje proračuna ogroža projekte

»Ničesar ne pogojujem, se pa tudi politično ne igram s projekti, investicijami in vplivi na življenja ljudi,« razlaga županja Olga Karba, ki občinski proračun te dni Prlekom predstavlja kar po krajevnih skupnostih. »Nesprejetne proračuna pomeni, da ne moremo začeti z novimi gradbenimi deli, oziroma bomo prisiljeni zaustaviti ta, ki že tečejo,« zatrjuje županja in dodaja, da nesprejetje proračuna ogroža izvedbo več kot 20 projektov občine.

»Pomurski župani so doslej pokazali veliko moč in zmožnost koherentnosti,« poudarja Židan in opozarja, da proračun na koordinacijo vodenja projekta ne vpliva. »Država koordinacija ne plača. Kaj se pa dogovorijo občine, ki kandidirajo za koordinacijo in potem za to tudi odgovarjajo, je pa vprašanje zanje.«

Bogdan: Proračun zavira razvoj

Židanov strankarski kolega in ljutomerski občinski svetnik Damjan Bogdan meni, da regija premore dovolj kompetentnih strokovnjakov, ki lahko nadomestijo županjo v vlogi koordinatorke. Bogdan proračuna ne podpira: »Občina Ljutomer ne sme postati poligon za izsiljevanje. Izgradnja sistema C ni na noben način povezana s sprejetjem proračuna, ki zavira občinski razvoj in zadolžuje prihodnje generacije.«

Medtem ko županja na javnih predstavitvah proračuna vztraja, da so lahko posledice zaviranja izvajanja sistema C katastrofalne zaradi morebitnega vračila nepovratnih sredstev, so se njeni nasprotniki že povezali v skupino Ljutomer 2020.