Lokalna hrana s kmetij

Slovenske kmetije vabijo na pokušine v Sloveniji pridelane hrane.

Objavljeno
24. september 2013 10.12
KMETIJA ROBEK
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Bistrica ob Sotli - Na dveh koncih države so minuli konec tedna izbrane kmetije odprle vrata, da so si obiskovalci lahko ogledali način pridelave domačih pridelkov in preverili njihovo kakovost. S tem so se začeli dnevi odprtih vrat pridelovalcev in predelovalcev lokalnih kmetijskih pridelkov, ki se bodo vrstili do konca oktobra.

Prve so vrata odprle kmetije v Obsotelju oziroma v Bistrici ob Sotli in na Gorenjskem oziroma v Kranju in Škofji Loki. Ta konec tedna bodo odprte nekatere kmetije v okolici Ljubljane in v Prekmurju. Obiskovalci se lahko na prijavijo na spletni strani www.lokalna-kakovost.si do zapolnitve mest, saj kmetije ne morejo sprejeti neomejenega števila vseh, ki želijo spoznati lokalno pridelano in predelano hrano ter jo poskusiti. Da je lokalno pridelana hrana vredna zaupanja, želi potrošnike prepričati ministrstvo za kmetijstvo, ki je pobudnik jesenskih dnevov odprtih vrat slovenskih kmetij.

V nedeljo je tako vrata odprla kmetija Robek v Bistrici ob Sotli. Gospodar Franc Robek je pojasnil, kako zagotavljajo kakovost pridelkov in izdelkov: »Lega je izjemno pomembna, pri nas so pridelki večino dneva obsijani s soncem. Imamo zemljo, ki je ilovnata, torej težja za obdelavo, zato pa bolje prenaša vročino, saj imajo rastline v takšni zemlji več vlage. Za kakovost pridelkov skrbimo tudi z načinom vzgoje sadik in izbiro pravega časa za obiranje zrelih plodov.« Poudaril je pomembnost namakanje in oskrbe s hranili ter zaščito pred boleznimi in škodljivci. »Naši pridelki imajo zelo kratko pot do potrošnika. Prav pravilno skladiščenje in transport do kupca pa zagotavljata boljšo kakovost lokalno pridelane hrane od uvoženo,« je povedal.

Na kmetiji Robek so obiskovalci pobliže spoznali trgatev, predelavo grozdja, ogledali so si tudi pridelavo zelenjave v rastlinjaku in na prostem ter čebelnjak.

Vrata so odprli tudi kmetija Pr'Končovc v Kranju in Loška zadruga v Poljanah nad Škofjo Loko. Skrivnost tradicionalno izdelanih loških izdelkov je razkril Mitja Vodnjov, direktor KGZ Škofja Loka: »Mesarji jih še vedno oblikujejo ročno. Uporabljamo meso izključno kakovostno gorenjsko govedino in kakovost izdelkov preverjamo z internimi in zunanjimi senzoričnimi ocenjevanji.« Obiskovalcem kmetije pa je gospodar Aleš Kristan pa je razložil: »Za odličen pridelek skrbimo z naravnimi gnojili, medtem ko je za kakovost mesa ključno počutje živali. Zato se naše govedo v toplejših mesecih pase na travnikih, pozimi pa so v hlevu s prosto rejo in izpustom, tako da se celo leto lahko gibajo. Hranimo ga le s senom lastne predelave.«

Marjeta Bizjak z ministrstva je pojasnila, da morajo biti ekološka živila označena z evropskim logotipom za ekološko kmetovanje. Lani je bilo v ekološko kontrolo vključenih 2682 kmetij ali 3,6 odstotka vseh.