Celjani na Podeželju v mestu promovirajo lokalno pridelano hrano

Prireditev Podeželje v mestu omogoča prebivalcem urbanega okolja vpogled v bogastvo slovenskega podeželja.

Objavljeno
15. oktober 2014 17.08
Vili Einspieler, Celje
Vili Einspieler, Celje
Celje - Zavod Celeia Celje bo z Društvom Raznolikost podeželja in ZEPP Deteljico v soboto pripravil v središču mesta prireditev Podeželje v mestu, ki jo v povprečju obišče od 1500 do 2000 obiskovalcev. Na njej bo sodelovalo od 20 do 40 razstavljavcev, ki se jim bodo znova pridružili tudi posamezniki, ki delujejo v okviru Zveze ekoloških kmetov Slovenije.

Prireditev Podeželje v mestu ima v Celju več letno tradicijo. Projekt sta prva leta organizirala Mestne občine Celje (MOC) in kmetijske gozdarske zbornice (KGZS OE Celje), nastal pa je v želji, da se prebivalcem urbanega okolja omogoči vpogled v bogastvo slovenskega podeželja. Leta 2007 je organizacijo prevzel Zavod Celeia Celje (ZCC), ki prireditev izvaja skupaj z Društvom LAS Raznolikost podeželja.

Promocija neposrednih proizvajalcev

Kot je povedala glasnica ZCC Jerneja Kolar, na prireditvi predstavijo kmetije, tako turistične kot ekološke in društva s podeželja. Zaznamuje jo še prodaja pridelkov in izdelkov s kmetij ter prikaz rokodelstva in domače obrti in drugih znanj. V zabavnem programu se predstavijo ljudski pevci in godci. Obiskovalci lahko degustirajo, kupujejo in barantajo na stojnicah z domačimi dobrotami.

Podeželje v mestu je zanimivo tudi zaradi tega, ker hkrati omogoča promocijo neposrednim proizvajalcem, spodbuja direktno prodajo in hkrati predstavlja priložnost za srečanje pridelovalcev, potrošnikov in trgovcev. Kolarjeva je sklenila z besedami, da v zadnjih letih prihaja v ospredje prireditve vedno večji pomen prepletanja uživanja lokalno pridelane hrane in zdravega načina življenja.

Prireditev poteka dvakrat letno in sicer v mesecu juniju in oktobru. Na njej poleg lokalnih pridelovalcev in mojstrov domače obrti sodelujejo tudi ponudniki iz drugih koncev Slovenije.