Loško idilo še kar kazi neuporabna plastika

Petnajst let po plazu: Od sanacije ostalo nekaj sto metrov plastičnih cevi in polomljeno železje.

Objavljeno
17. november 2015 22.16
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin
Log pod Mangartom – Petnajst let po kataklizmi v Logu pod Mangartom ima vas drugačno podobo in zdrav utrip. Obnova vasi je stala 32 milijonov evrov, vendar na plazišču še naprej ostajajo sledi, ki v naravo ne spadajo.

»Marsikatera dela na plazu so bila očitno nepotrebna. Sistem odvodnjavanja, da voda ne bi spet zašla na plazišče, ni deloval. Problem so te plastične cevi, ki ležijo razmetane povsod,« je opozoril policist, gorski reševalec in navdušeni planinec Igor Zlodej, ki pozimi na tem območju za Agencijo RS za okolje (Arso) spremlja snežne plazove. Na plazu Stože je tako nekaj sto metrov plastičnih cevi in neuporabno polomljeno železje. Zlodej pravi, da ne gre za vprašanje varnosti, saj da je vsa plazovina tako in tako končala v dolini, temveč za okoljski problem. Poleg tega je na območju urejena nova planinska pot.

»Ni prav, da to tam leži. Železje bo čez čas izginilo, plastika pa bo ostala za vedno,« pravi. Po njegovem mnenju bi lahko cevi odstranili v enem dnevu, le za železje bi potrebovali pomoč helikopterja. Na ministrstvu za okolje dodajajo, da je gradbena oprema na plazu še iz časa interventnih del in da ne služi več svojemu namenu: »Žal dinamika zagotavljanja sredstev v državnem proračunu zadnja leta ni omogočala izvedbe nujnih vzdrževalnih del na vseh plazovih večjega obsega, prav tako ne izvedbe načrtovanih ukrepov, kot jih opredeljujejo sprejeti državni prostorski načrti. Opravljene so bile samo nujne meritve premikov zemljine. Zadnje meritve po lanskoih poplavah kažejo na globalno stabilnost plazišča in ni zaznati premikov v še delujočih inklinometrih.«

Za konec sanacije plazu v Logu mora država nameniti še približno 8,8 milijona evrov.