Lovšin in Pajnkiher zanikata navedbe o gotovinski prodaji orožja

Nekdanji direktor Varnostno obveščevalne službe (VOS) Andrej Lovšin in Toni Pajnkiher sta za TV Slovenija zanikala navedbe anonimne priče, sicer nekdanjega pripadnika VOS, ki je v oddaji Pogledi Slovenije zatrdil, da je Lovšin po navodilu takratnega obrambnega ministra Janeza Janše vodil gotovinsko prodajo orožja.

Objavljeno
05. marec 2011 21.16
Andrej Lovšin
M. Do., delo.si
M. Do., delo.si
Ljubljana - Nekdanji direktor Varnostno obveščevalne službe (VOS) Andrej Lovšin in Toni Pajnkiher sta za TV Slovenija zanikala navedbe anonimne priče, sicer nekdanjega pripadnika VOS, ki je v oddaji Pogledi Slovenije zatrdil, da je Lovšin po navodilu takratnega obrambnega ministra Janeza Janše vodil gotovinsko prodajo orožja iz skladišč JLA, pri tem sta mu pomagala Franci Cimerman in Toni Pajnkiher.

»V mojem vozilu se nikoli ni prevažala nikakršna gotovina in tudi nikoli nisem zahteval odpiranja državne meje za prevoz ali tranzit orožja,« je danes dejal Lovšin. Zanikal je, da bi se kdaj koli osebno okoristil, ali imel kot direktor obveščevalne službe kakršen koli črni fond. Zavrnil je tudi trditve, da je uničil dokumente o trgovini z orožjem in pojasnil, da v 20 letih samostojne Slovenije v zvezi s tem ni bil nikoli obravnavan ali obsojen na sodišču.

Pajnkiher je danes potrdil, da je bil pri denarnih transakcijah dejansko prisoten, vendar so te potekale drugače, kot je v četrtek navajal anonimni sogovornik. »Po glasu sem ga takoj prepoznal,« je dejal Pajnkiher in dodal, da on ni bil nikdar prisoten pri denarnih transakcijah, zato ne more biti priča, ki bi lahko govorila o denarju.

Po Pajnkiherjevih besedah ni šlo za nobeno vzporedno trgovino z orožjem, ampak za pomoč Hrvaški in Bosni, ki je bila organizirana v samem slovenskem državnem vrhu, izvajala pa je ni le Lovšinova služba, ampak sta sodelovali ministrstvi za notranje zadeve in za obrambo.

»Večji del denarnih transakcij, to se pravi del pomoči je bil plačan tudi v gotovini. Večji del teh transakcij se je odvil na ministrstvu za obrambo, tudi pri nas v pisarnah službe, kot tudi drugje po ministrstvu, ne samo pri nas,« je pojasnil Pajnkiher. Dopušča možnost, da je potem nekdo odtujil ta denar, za namene, ki niso služili interesom države Slovenije.

Pajnkiher je še dejal, da se je del gotovine porabil za delo službe, za nakup avtomobilov, tehnične opreme za delo službe, del denarja pa je bil porabljen za operativno delo službe, kar več kot dve leti. Dodal je, da ne ve, kaj je bilo z ostalim denarjem.

»Postopek je bil tak, da je o vsaki izdaji streliva in orožja iz skladišč in komu se bo kaj dalo, prodalo ali podarilo, odločal minister, nihče od nas,« je še dejal Pajnkiher.