Ložani zadovoljni z delom podjetja PUH

Minister za okolje in prostor je danes obiskal Log pod Mangartom, kjer si je ogledal potek sanacije plazu in obnove naselja, ki ga je pred dobrimi šestimi leti prizadel katastrofalen plaz.

Objavljeno
08. marec 2007 14.00
Janez Podobnik
Log pod Mangartom - Minister za okolje in prostor Janez Podobnik je danes obiskal Log pod Mangartom, kjer si je ogledal potek sanacije plazu in obnove naselja, ki ga je pred dobrimi šestimi leti prizadel katastrofalen plaz. Srečal se je tudi s predstavniki Ložanov, s katerimi so govorili o dosedanjih in nadaljnjih aktivnostih v zvezi s sanacijo plazu in obnovo kraja, so sporočili z ministrstva za okolje in prostor.

"Ložani stojimo za tem, da je PUH dela opravil korektno in v dobrobit kraja," je poudaril predsednik tamkajšnje krajevne skupnosti Bojan Černuta.

PUH je s čiščenjem struge Predelice na "potencialno nevarnem območju" v mesecih po plazu naredil "največje delo", saj bi bila sicer katastrofa, ki velja za najhujšo nesrečo v Sloveniji v zadnjih 100 letih, lahko še večja, je izpostavil Ložan Domen Černuta. Siniša Germovšek, ki je leta 2000 vodil bovško občino, je prepričan, da so bila dela PUH naročena in je podjetje le žrtev dejstva, da je imel njegov direktor Andrej Horvat drugačen pogled na strokovno sanacijo po plazu.

Da so bila dela, ki jih je PUH opravil v Logu pod Mangartom nujna, interventna in z ustrezno dokumentacijo, kot je še enkrat ponovil Podobnik, je prepričan tudi župan občine Bovec Danijel Krivec. "O sanacijskih delih v smislu javnih razpisov je mogoče govoriti šele od trenutka, ko je sprejet lokacijski načrt. Vsa dela prej imajo naziv interventna. PUH bi bi bil z odhodom z gradbišča ob ponovnem plazu lahko odgovoren za nadaljnjo škodo," je poudaril Krivec.

V Logu pod Mangartom je Podobnik ponovil, da je 1,1 milijona evrov vredna poravnava s podjetjem PUH upravičena, kar bo pokazala tudi uvedene izredna notranja revizija. "Vesel sem, da so se v zadnjih dneh pojavile nekatere listine, ki so se izgubile v preteklih letih," je še povedal minister.

Sicer pa je želel Podobnik v okviru obiska v Logu pod Mangartom, ki ga je sprva načrtoval za spomladi, domačinom predstaviti potek sanacije območja plazu in kraja. Doslej je država v sanacijo skupaj vložila 17,82 milijona evrov, v prihodnjih dveh letih bo za dela na samem plazu namenjenih 3,5 milijona evrov, že letos pa bo dokončana zadnja izmed 15 nadomestnih hiš ter pet milijonov evrov vredna komunalna infrastruktura v kraju, je zagotovil skupaj z vodjo Državne tehnične pisarne Stanislavom Begušem.

Direktor Direkcije za ceste Vili Žavrlan je obljubil, da bo nov 110-metrski most pri Mlinču, ki bo stal 2,5 milijona evrov, zgrajen prihodnje leto, cesta na Mangart pa v začetku leta 2009. Prav na ustrezno ureditev mangartske ceste, ceste proti Predelu in območja v središču vasi so opozorili Ložani.

Ti so tako kot bovška občina s potekom sanacije, ki naj bi skupaj stala kar 31,3 milijona evrov, zadovoljni. "Prepričani smo, da bo vas čez dve leti zadihala s polnimi pljuči. Sama sanacija bo v desetih letih po plazu zaključena, kar je primer dobrega in učinkovitega dela," je poudaril predsednik Razvojne zadruge Mangrt Žarko Mlekuž, ki možnost za razvoj kraja vidi tudi v novem zakonu o Triglavskem narodnem parku.

Sanacija plazu je v zadnjem času dvignila veliko prahu predvsem zaradi očitkov o 1,1 milijona evrov vredni poravnavi, ki jo je ministrstvo novembra lani sklenilo s Podjetjem za urejanje hudournikov (PUH). Poravnava naj ne bi bila upravičena, saj dela, za katera so se s Puhom poravnali, niso bila naročena.

Po besedah Podobnika je poravnava, ki jo je odsvetovalo tudi državno pravobranilstvo, upravičena. Puh je v prvih mesecih po naravni nesreči opravljal interventna dela, ki jih je treba plačati, za plačilo pa obstaja tudi pravna podlaga, je pojasnil.

Podobnik je sicer pred dnevi uvedel izredno notranjo revizijo sanacije plazu Stože na območju Loga pod Mangartom, v okviru katere bodo pregledali vse postopke, povezane s sprejemanjem odločitev glede sanacije in njenega financiranja. Medtem je poravnavo med državo in Puhom začela obravnavati tudi komisija za preprečevanje korupcije.