Luciano Benetton gostil Popoviča

Italijanski podjetnik in milijarder Luciano Benetton je četrtek na pobudo prijatelja in »hišnega« arhitekta Tobia Scarpe gostil koprskega župana Borisa Popoviča. Arhitekt Scarpa in koprski župan sta mu predstavila projekt Capovista, idejno zasnovo ureditve Kopra na območju ob morju med tržnico in Semedelo.

Objavljeno
05. februar 2011 19.23
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper -  Na sestanku, ki je trajal poldrugo uro, so Luciana Benettona, enega od 400 najbogatejših Zemljanov, zanimale gospodarske razmere v Sloveniji in Primorju, razvojni načrti in predvsem, koliko je slovensko okolje naklonjeno tujim vlagateljem.

Beneški arhitekt in profesor Tobia Scarpa je svojemu dobremu znancu in poslovnemu partnerju podrobneje predstavil malo futuristično idejno zasnovo ureditve obmorskega dela Kopra. Projekt Capovista predvideva pet hektarov velik otok pred semedelskim delom Koprskega zaliva, več kot sto nadstropij visoko stolpnico, ureditev pokrite tržnice, vkopane garaže in poslovnih objektov pod novim trgom, ki bi ga zastavili med poslovno stavbo Bonifika in morjem, kjer ostaja pravkar urejena promenada, in novo koprsko kopališče.

»Otoka nam zakonodaja ne dopušča, prizadevamo pa si za vodno pravico za podaljšan in posebej oblikovan koprski pomol. Upamo, da bomo vodno pravico dobili še letos. To bi bil majhen, a pomemben korak do otoka,« je dejal koprski župan Boris Popovič. »Benetton je pokazal veliko več interesa za naše kraje, kot sem pričakoval, zato sem ga povabil v Koper. Vprašal sem ga, kako to, da ima svoje trgovine v Srbiji in na Hrvaškem, pri nas pa ne. Ne morem reči, ali je zainteresiran za kakršen koli posel pri nas, prepričan pa sem, da pozna veliko takih, ki bi lahko bili. Po mojem je že to, da me je sprejel in si vzel čas, spodbuden znak,« je povedal Popovič za Nedelo.

Kakor je dodal, bo idejne načrte, ki jih še dopolnjujejo, predstavil tudi javnosti, sicer pa bodo posamezne dele te zamisli uresničevali postopoma. »Župan takega mesta, kot je Koper, mora imeti vedno pripravljen podoben projekt v predalu. Če denimo predsednika vlade obišče kakšen pomemben poslovnež ali državnik, ki bi ga zanimali posebni projekti, bo lahko svojega gosta vedno pripeljal v Koper, kjer ga ne bo sram zainteresiranim gostom predstaviti tak projekt,« je dejal Popovič in pojasnil, da načrt ne predvideva popolnega vkopa ceste (Piranske ceste in Ceste Zore Perello Godina), temveč le delnega, kar bo bistveno ceneje, učinek pa enak ali še boljši.