Lucija dobila park namesto blokov

Park Sonce bodo sestavljala mandljeva drevesa, sprehajalne in tekaške poti, rože in otroško igrišče.

Objavljeno
24. september 2014 20.05
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Lucija – Lucijčani so na mestu zapuščene steze za karting dobili Park Sonce. Za ureditev je občina namenila 230.000 evrov. Domačini se zavedajo, da je to tudi predvolilna poteza, a so kljub temu zadovoljni, saj je bila pridobitev nujna, občina pa se je s tem očitno odpovedala prevelikim stanovanjskim apetitom.

Zemljišče, ki meri 22.000 kvadratnih metrov, je le v tretjini v lasti občine, dve tretjini pa je last Marine Portorož. Na delu zemljišča so še pred poldrugim letom načrtovali gradnjo knjižnice, lekarne, zdravstvenega doma in več kot stotih stanovanj, a je civilna iniciativa zagrozila z referendumom.

Medtem so se potrdile informacije o finančni šibkosti lastnikov Marine Portorož, saj so dolgovi Term Čatež končali v slabi banki, DUTB pa intenzivno išče kupca za Marino. Piranski župan je zato tik pred koncem mandata uresničil predvolilno napoved in poskrbel za park, ki Luciji ponuja možnost nekoliko resnejše urbanistične ureditve središča kraja.

Zasadili 60 mandljevih dreves

»Neverjetno, s kakšnim veseljem so park vzeli domačini za svojega. Z lastniki zemljišča se bomo morali dogovoriti in iskati druge rešitve. Bilo bi škoda, če bi tak park odvzeli Luciji,« je pri tem izjavil Peter Bossman.

V velikem parku so zasadili 60 mandljevih dreves, uredili sprehajalne poti, 400 metrov dolgo tekaško stezo, zgradili so talno fontano z osvetljenimi vodnimi curki, rožni vrt, zelene gričke, otroško igrišče. Zapuščeno stezo za karting so označili z belimi pikami in jo spremenili v poligon za učenje varne vožnje s kolesom za začetnike, postala je tudi tekaška steza.

Park Sonce, kot mu pravijo, so opremili z javnimi lučmi, ob njem zgradili parkirišče, na zelenice pa so preselili štiri kamnite skulpture z bližnje Forme vive. Lucija je pridobila kraj za sproščanje, rekreacijo in druženje. Tu bo mogoče pripraviti tudi nekatere prireditve. Za knjižnico so našli prostorske rešitve, v prihodnjih letih pa jih bodo morali tudi za bližnji zdravstveni dom, ki so ga kot montažni objekt postavili pred 35 leti.