Lucijčani s peticijo do cenejših privezov

Majhen čoln ni luksuz, ampak način življenja, trdijo lastniki, zahteve podprli s 170 podpisi.

Objavljeno
28. januar 2014 11.04
Marina Portoro in Lucija
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Lucija – Med prebivalci Lucije vre. Lastniki plovil v kanalu Fazan, kjer priveze upravlja Marina Portorož (v lasti Term Čatež), so zbrali 170 podpisov, s katerimi zahtevajo nižje pristojbine za priveze. Pravijo, da so to komunalni privezi, zato pričakujejo podobne cene kot v Piranu, kjer za plovila do šest metrov dolžine plačajo skoraj še enkrat manj.

Lucijčani so podpise in peticijo poslali piranskemu županu Petru Bossmanu. Opozarjajo, da Marina v zadnjih letih »nebrzdano« dviguje cene komunalnih privezov, občina Piran pa to dopušča. Pristojbine so po njihovem skoraj dvakrat (v povprečju 1,7-krat) višje, kot so za komunalne priveze v piranskem pristanišču, s katerimi upravlja Javno podjetje Okolje Piran.

»Domačini iz Lucije, med njimi številni upokojenci, ne moremo plačevati oderuških komunalnih pristojbin za svoja manjša plovila in imamo občutek, da nas Marina Portorož hoče izriniti iz kanala Fazan. Radi bi živeli ob morju in z morjem, zato zahtevamo, da se Marina, ki ustvarja dobiček za svoje delničarje, izkaže tudi kot okolju in domačinom naklonjena gospodarska družba,« so zapisali in dodali, da bodo v nasprotnem primeru zahtevali, naj upravljanje Fazana prevzame Okolje Piran.

»Cen nismo povišali, dvig je posledica višjega DDV«

Lucijčani, ki so podpisali peticijo, so svoje nezadovoljstvo že izrazili pred približno dvema letoma, vendar je tedaj peticija ostala v enem od birokratskih predalov. Zdaj opozarjajo, da imeti čoln v obmorskih krajih ni privilegij, ampak način življenja, da s plovbo pomagajo oblikovati pomorsko tradicijo, da je športni ribolov ali zgolj rekreacija na morju zanje podobno, kot predstavlja drugim prebivalcem države sprehod po gozdu ali travniku, zato zahtevajo, da jim župan prisluhne.

Poleg tega niso lucijski privezi nič boljši od piranskih, saj niso varovani, nimajo priključkov za vodo ali elektriko ... V kanalu Fazan je približno 220 komunalnih privezov, poleg teh pa jih ima Marina Portorož še 650, za katere zaračunava približno trikrat višje cene. Z občinske uprave so nam odgovorili, da občina nima vpliva na določanje cen privezov v kanalu Fazan. »Zavedamo se problema pomanjkanja komunalnih privezov v občini, zato načrtujemo ureditev novih v Piranu v okviru državnega prostorskega načrta,« so nam odgovorili iz občinske službe za odnose z javnostmi.

Marini je »žal, da je to za nekatere velik strošek«

V Marini Portorož pravijo, da so presenečeni, ker se uporabniki privezov niso obrnili nanje. Zavrnili so očitke, da močno dvigujejo cene. Leta 2013 pristojbin niso povišali, letošnji dvig pa je posledica višjega DDV, plačilo vodnega dovoljenja in rasti življenjskih stroškov ter vzdrževanja kanala v dveh letih. »Povpraševanje po priveznih mestih v kanalu Fazan je zelo veliko, saj nanje čaka več kot 140 prosilcev, nekateri tudi že pet let.

Žal nam je, da je to za nekatere velik strošek, vendar po drugi strani pričakujemo razumevanje najemnikov, da je vzdrževanje privezov v kanalu povezano z naraščujočimi stroški,« je odgovoril Damjan Ostanek iz Marine.

Lucijčani bi nižje cene lahko dosegli le, če bi jih pri tem podprla župan Bossman in občinski svet in če bi občini uspelo takšno ugodnost zanje doseči s spremembo koncesijske pogodbe z Marino, so pojasnili pravniki.