Luka Koper poenotila težko enotne koprske svetnike

Občinski svetniki izrazili protest in ogorčenje zaradi načrtov vlade, da iz NS Luke izbriše predstavnika občine.

Objavljeno
02. september 2013 21.45
Luka Koper, Koper 26. avgust 2013
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper – Občinski svetniki so se danes poenotili in soglasno podprli protest, v katerem izražajo ogorčenje zaradi načrtov vlade, da iz NS Luke Koper izbriše predstavnike občine in enega predstavnika zaposlenih. To je nedopusten poseg, v navzkrižju s sodobnimi standardi nujnega soupravljanja tako kompleksnih podjetij, kot je Luka Koper, so zapisali.

Dogajanje v Luki Koper je doseglo tisto, kar se zelo redko zgodi: vsi koprski svetniki so na izredni seji glasovali enotno in podprli javni protest zoper domnevne posege v statutarno ureditev nadzornega sveta oziroma zoper načrtovano spremembo sestave nadzornega sveta. Boris Popovič je v uvodni razpravi najprej z ostrim tonom nasprotoval političnim dogajanjem, ki so sledila imenovanju Gašpar Gašpar Mišiča za predsednika uprave. Med drugim je predstavnike državne politike obsodil, da želijo ohraniti nadzor nad Luko Koper zaradi klientelističnih interesov in koristi. Trdil je, da je za omrežji nekoč stal Gregor Golobič, zdaj pa, da jih vodita Borut Jamnik iz Modre zavarovalnice in Tomaž Kuntarič iz Soda. Politika (od Janše, preko Pahorja do Bratuškove) hoče Luko Koper prodati: "Mi Luke nočemo prodati," je dejal Popovič, ki je preslišal očitek iz opozicije, da je sam pred nekaj leti podprl prodajo polovičnega paketa luških delnic v občinski lasti. Mišiča je označil kot sposobnega podjetnika samorastnika, ki da je uspešno koordiniral primorske župane 17 občin in bil sposoben za državnega sekretarja s težkimi nalogami, zdaj pa naj ne bi bil sposoben voditi samo enega od slovenskih podjetij, za katere je bil prej zadolžen v kabinetu predsednice vlade. Po Popoviču se Mišiča bojijo tisti, ki jim je nepredvidljivi novi predsednik uprave sklenil stopiti na prste.

Predstavniki opozicije so vsi po vrsti podprli Popovičevo zahtevo, da mora občina ohraniti mesto enega nadzornika v Luki, niso pa soglašali z vsemi argumenti in dikcijo javnega protesta. Potem je Jani Bačič iz Popovičeve stranke Koper je naš predlagal usklajevanje besedila, ki je po dobre pol ure tudi uspelo. Četudi se vsi iz opozicije tudi po uskladitvi niso povsem strinjali z vsemi podrobnostmi protesta, pa so se s temeljnim sporočilom in tako dokazali, da zmorejo pri ključnih vprašanjih stopiti skupaj. Na izredno sejo je prišlo še kakih 20 drugih občanov, ni pa bilo predstavnikov zaposlenih (sindikatov) Luke Koper.

Po vsej verjetnosti bo uprava Luke že jutri potrdila zahtevo Soda za sklic izredne skupščine in jo morda že v sredo objavila v Delu. Izredna skupščina naj bi bila 7. oktobra, tedaj naj bi imenovali nov nadzorni svet, ki naj bi se sestal v najkrajšem možnem času in odstavil Mišiča, začasno imenoval nekoga drugega (najbrž iz vrst Sodovih nadzornikov) in se lotil novega postopka kadrovanja. Neuradno pa je zaokrožil namig, da bodo državni lastniki do skupščine morda še spremenili nekatere svoje napovedi glede statutarnih sprememb nadzornega sveta.