Luka Koper: Poškodovano dvigalo v razrez

Med nevihto prejšnjo sredo je ladja poškodovala obalno dvigalo, ki je zdaj neuporabno. Končna ocena škode še ni znana.

Objavljeno
13. junij 2017 10.59
Be. B., STA
Be. B., STA

Koper − Prejšnjo sredo je koprsko pristanišče zajela huda nevihta, močan veter je odtrgal vrv ladji za prevoz avtomobilov, ki je bila privezana v tretjem bazenu pristanišča. Ladjo je veter odnesel proti obali terminala za razsute tovore, kjer se je zaletela v obalno dvigalo. To je pod težo ladje popustilo in se zvrnilo vznak na obalo.

Dvigalo je neuporabno in bo šlo v razrez, so za STA pojasnili v Luki Koper. Medtem v Kopru čakajo še oceno preostale škode na drugi pretovorni mehanizaciji in pregled konstrukcije obale. Končna ocena škode še ni znana, sicer pa bodo terminal za razsute tovore do konca tedna že usposobili za sprejem ladij.

Velika materialna škoda

V nesreči se nihče ni poškodoval, po ocenah medijev pa je škoda ogromna. Prejšnji teden so v Luki Koper pojasnili, da je dvigalo staro 26 let, novo pa stane od osem do deset milijonov evrov.

V Luki so napovedali, da bo terminal do konca tedna usposobljen za sprejem ladij, delal pa bo z zmanjšano produktivnostjo, tj. z dvema dvigaloma namesto s tremi, kar bo povzročilo dodatne operativne stroške in višje stroške vzdrževanja delujočih dvigal.