Izbiranje in lobiranje za direktorja Luke Koper

Zakaj predstavniki lastnika Luke Koper ne bi imeli direktorja, ki ga snubijo večja pristanišča po svetu?

Objavljeno
26. september 2012 10.28
Posodobljeno
26. september 2012 12.00
SLOVENIJA LJUBLJANA 30.08.2012 LUKA KOPER FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper - »Predsednika vlade prosimo, da se odzove na naše uradno pismo, naj pove, ali ga zanima Rado Antolovič, vrhunski strokovnjak s področja luškega marketinga, za predsednika uprave Luke Koper, ali ne,« pravi odvetnik Ervin Dokič, ki zastopa enega najbolj znanih Slovencev v svetu s področja logistike (ali celo najbolj znanega) in se želi vrniti v domovino.

V petek bodo nadzorniki Luke Koper ponovno obravnavali pet kandidatov, ki so se znašli v ožjem izboru po razpisu za novega predsednika uprave in morda že sprejeli odločitev. V ožjem izboru so: Rado Antolovič, Arne Mislej, Alfred Draščič (nekdanji direktor marketinga in razvoja v Intereuropi), Mitja Dujc in Karlo Rolih. Trije nadzorniki iz vrst zaposlenih in vsaj trije iz vrst kapitala odločno podpirajo možnost, da bi novi predsednik postal ravno Rado Antolovič.

»Za Antolovičevo kandidaturo ni temnih sil«

Odvetnik Ervin Dokič nam je včeraj dejal, da predstavniki slovenske vlade morda ne zaupajo tistim navedbam, ki so jih zapisali v omenjenem pismu o Antoloviču: »Toda, če imajo resen namen, da bi pomagali k razvoju in uspehu pristanišča, potem naj si ogledajo reference o njem sami pri drugih virih. Naj povprašajo v pristanišča, ki jih je vodil po svetu (Dubaj, Hong Kong, Constanza...), naj vprašajo predstavnike Maerska, China Transporta, naj vprašajo v kabinet predsednika Putina, ali ruskega ministra za transport, naj vprašajo ameriško državno sekretarko Hillary Clinton... Vem, da je Antolovič apolitičen in da za njegovo kandidaturo ni nobene temne sile. Po 30 letih več kot uspešnega dela v tujini se želi vrniti domov. Putinovo naklonjenost si je pridobil, ker je tak strokovnjak. Zato je tudi dobil rusko državljanstvo. Zato tudi ima in postavlja svojo ceno, pri čemer bi lahko Slovenija lahko naredila izjemo. Vemo tudi, da si zelo prizadevajo, da bi ga dobili za vodenje reškega ali tržaškega pristanišča. Če predstavniki večinskega lastnika Luke Koper ne bodo preučili vseh referenc in bodo raje izbrali nekega logističnega začetnika za vodenje Luke, potem bog pomagaj pristanišču in tej državi,« je dejal Ervin Dokič.

Vlada bi rada nadzornike čim prej zamenjala

Pojasnil je še, da Antolovič nikakor ne bo prevzel vodenja pristanišča, če ne bo soglasja predstavnikov lastnika in da lahko funkcijo prevzame najprej šele 1. januarja. Glede na dosedanje odzive Janeza Janše in ministra Zvoneta Černača, sklepamo, da jih ponudba resnega pristaniškega menedžerja sploh ne zanima.

Neuradno smo zvedeli, da so na ministrstvu besni na nadzornike in da se je minister odzval z neprimerno ostrim in odklonilnim pismom. Neuradno smo zvedeli, da bi vlada nadzornike rada čim prej zamenjala. Toda pot do tega je lahko še dolga. Najprej je treba sprejeti zakon o državnem holdingu. Do zamenjave nadzornikov pa bo Luko Koper vodil vršilec dolžnosti Bojan Brank, ali pa kateri drugi od ostale četverice iz ožjega izbora. Najverjetneje Arne Mislej.