Lukšič in Popovič v laseh zaradi terminala

Boris Popovič je obtožil Lukšiča lobiranja za terminal. Predsednik SD to zanika: Vsega je kriv primer Mišič.

Objavljeno
19. september 2013 12.36
Luka Koper 24.avgusta 2013
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper, Piran – »Res sem klical Popoviča,« je včeraj za Delo povedal Igor Lukšič, predsednik SD. »To je bilo že aprila. Pri meni sta se oglasila brata Puklavec, predstavila sta mi projekt plinske elektrarne in me vprašala, ali se lahko pozanimam pri Popoviču, ali s tem projektom še kaj bo. Po naključju je bil v bolnišnici, a je rekel, da ga ne motim, naj kar povem. Ko sem mu povedal, je rekel: O. K., Puklavca lahko nadaljujeta projekt.«

»Kasneje je prišel k meni Sebastjan Jeretič. Pogovarjala sva se o tem, kaj bi bilo treba narediti, če bi se odločili za projekt bratov Puklavec. Jeretiču in Popoviču sem poudaril, da s tem nimam nič. Da se s tem ne bom ukvarjal in da je to stvar občine in investitorjev,« je dejal Igor Lukšič.

Popovičeva verzija

Lukšičeva izjava je bila včeraj nekoliko drugačna (natančnejša) od prejšnjih. Ves zaplet se je začel pred dobrima dvema tednoma, ko je Boris Popovič v oddaji Vroči stol dejal, da naj bi bil plinski terminal v Luki Koper »Lukšičev osebni projekt« in da naj bi bil predsednik SD zanj pripravljen storiti vse. To je sklepal po tem, da ga je Lukšič klical celo v bolnišnico, ko je bilo vsem znano, da je tam. Popovič je prepričan, da ta, na videz mali drobec razkriva ozadje delovanja lobijev v Sloveniji, ki potiskajo Slovenijo v prepad.

Včeraj je Popovič, ko še ni vedel, da je Lukšič priznal klic, dejal, da je pripravljen povedati vse podrobnosti iz stikov, ki sta jih imela on in Jeretič z Lukšičem. »Da bi v Kopru podprli plinski terminal, je predsednik SD Lukšič prepričeval tudi mene, ko sem se poleti sestal z njim. Če je treba, lahko pogledamo telefonske klice, saj vse županove klice ves čas snemajo,« nam je včeraj dejal Sebastjan Jeretič, svetovalec župana Popoviča. Dejal je, da je tedaj samo poslušal Lukšiča in pogovor prenesel županu.

Lukšičeva verzija

Igor Lukšič v svojih izjavah za medije doslej ni tako natanko opisal svoje vloge in razlogov za klic župana. »Popovičev očitek, da sem lobist, ni upravičen. Bratoma Puklavec sem naredil to uslugo, kakor sem jima obljubil. Zdaj, po vsem tem, kar je Popovič storil, pa sem jima sporočil, da iz njunega načrta ne bo nič. Zdaj se še bolj vidi, da je bil to mafijski način delovanja, verjetno je Jeretič snemal ta pogovor. To je način, kako se potem nekoga izsiljuje. Kasneje je pisal našemu piarovcu, da bodo uporabili te zadeve v javnosti, če bomo šli proti Mišiču. Meni očitajo Mišiča, ker mislijo, da sem ga jaz rušil. Nisem si jaz izmislil Mišiča. Mišič se je zrušil sam, ker ne izpolnjuje kriterijev. Nič nimam proti njemu, on je super fant. Če smo resna vlada, tega ne moremo dovoliti, tega se ne da 'zdilati'. To nima nobene zveze s terminalom, saj sta bili proti Mišiču vsa slovenska javnost in vlada. To je povračilni ukrep. Jeretič je za to plačan. Nista samo Jeretič in Popovič proti, tudi Janša je. Po 'naključju' vse to dogajanje sovpada s tem, da imamo tako visok odstotek javne podpore. Toda jaz nisem lobist. Lobist je nekdo, ki ga kdo najame in je plačan. Jaz pa nisem bil in ne bom, ker mi 'dol visi', ker nisem biznismen,« je dejal Igor Lukšič, ki ni pozabil, da je Sebastjan Jeretič pomagal stranki na oblast, a se je obrnil proti njej, pomagal je Pahorju, in se je obrnil proti njemu, pomagal Bossmanu, in se obrnil tudi proti njemu.

Pojasnil je tudi zaplet s koprskimi svetniki SD, ki jim je pred časom naročil, naj predlagajo izločitev plinskega terminala iz občinskega prostorskega načrta. »Danes sem se pozanimal: plinskih terminalov ni v nobenem prostorskem načrtu: ne v občinskem ne v državnem.«

Boris Popovič je odgovoril, da ga je Igor Lukšič večkrat klical v bolnišnico in ga prepričeval, kako dober projekt je lahko plinska elektrarna. Povedal je, da bi privolil v njeno gradnjo, vendar le, če bi jo lahko naredili brez plinskega terminala: »Kako naj mi nasprotujemo terminalu pri sosedih in ga potem sami zgradimo? Dokler sem jaz župan, je to nemogoče. Lukšiča nisem zavrnil, ampak sem se hotel z njim lepo dogovoriti. Lukšič je za vsem: njegova stranka je za Teš 6, njegova stranka kadruje v NS Luke Koper, je najbolj proti Mišiču in zdaj še pri plinskih terminalih. V bistvu sem vesel, da ne pripadam nikomur,« je odgovoril Popovič.

Težave SD v Piranu

Potem ko so trije člani stranke v občinskem svetu glasovali drugače, kot jim je bilo naloženo v njenem predsedstvu, so nekateri zahtevali, da bi morali svetnike Mitjo Cestnika, Mitjo Troho in Duško Džukič izključiti iz stranke. Omenjeni trije so v internem pismu stranki zapisali: »Nismo ovce. Odločili smo se, da naredimo konec tej burleski. Nočemo sodelovati pri tem, da bi SD postala stranka diktata.« Toda na torkovem nadzornem odboru so, kaže, začeli umirjati žogo in zdaj nam je Mitja Cestnik odgovoril, da je konflikt, ki je nastal, interna zadeva stranke. A kot vemo, so si pripadniki stranke vseeno v laseh.