Mačku pod Bazo 20 razbili granitni obraz

Po kraji bronastih doprsnih kipov so se neznanci zdaj znesli nad obnovljenimi spominskimi ploščami.

Objavljeno
24. april 2017 22.19
Lokve
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Dolenjske Toplice – Da zveza borcev ne zagotavlja varnostnega nadzora nad alejo spomenikov partizanskim poveljnikom pod Bazo 20 v Kočevskem rogu, se je znova pokazalo za problematično. Neznani storilci so uničili spominsko ploščo Ivana Mačka Matije in na podstavek z rdečo barvo napisali Slov. Himmler. To je že drugo takšno oskrunjenje v zadnjih dveh letih.

V zvezi borcev pravijo, da so zgroženi, da se kaj takšnega v samostojni Sloveniji sploh lahko zgodi. »To, kar se je zgodilo, je nepojmljivo in kaže na kulturo mazaštva ter je spodbujeno s sovražnim govorom, ki se širi tudi iz poslanskih klopi,« je za Delo dejal predsednik ZZB za vrednote NOB Slovenije Tit Turnšek. Borci pričakujejo, da bodo organi pregona primer kar najhitreje raziskali in storilca ali storilce primerno kaznovali. Članica predsedstva zveze borcev Tilka Bogovič je napovedala, da bo na prihodnji seji ZZB predlagala, da bi spomenike zavarovali z nadzornimi kamerami, saj so se neznanci v zadnjih dveh letih nad njimi znesli že drugič.

Pobudnik postavitve spomenikov, udeleženec NOB Lado Kocijan, pravi, da je zgrožen. Alejo spomenikov partizanskim poveljnikom so pod Bazo 20 uredili leta 1995 ob 50-letnici konca druge svetovne vojne. Na kamnitih podstavkih so postavili bronaste doprsne kipe Dušanu Kvedru - Tomažu, Francu Rozmanu - Stanetu, Francu Leskovšku - Luki in Ivanu Mačku - Matiji. Toda pred natanko dvema letoma so bronaste kipe ukradli in jih najverjetneje prodali preprodajalcem dragih kovin. Policisti so na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo proti neznanemu storilcu, toda storilcev (še) niso našli.

Skupil jo je »le« Maček

Lani so znova na pobudo Kocijana spomenike povsem obnovili in namesto bronastih kipov na podstavke postavili kamnite granitne plošče z vklesanimi podobami poveljnikov. Zdaj pa so se le nekaj dni pred dnevom upora proti okupatorju neznanci znesli nad podobo Ivana Mačka - Matije in podstavek popisali z žaljivo vsebino. Spomeniki oziroma granitne podobe drugim trem so ostale nepoškodovane. Iz novomeške policijske uprave so sporočili, da »nadaljujejo zbiranje obvestil in ugotavljanje okoliščin kaznivega dejanja poškodovanja ali uničenja stvari, ki so posebnega kulturnega pomena ali naravne vrednote«.

Direktorica Dolenjskega muzeja Novo mesto Jasna Dokl Osolnik je za Delo povedala, da muzej skrbi za območje Baze 20, ki je z odlokom razglašeno za kulturni spomenik državnega pomena, saj gre za edini ohranjeni kompleks sedeža vodstva nekega odporniškega gibanja v Evropi. Za štiri spomenike pod Bazo 20 pri tako imenovanem Mačkovem domu pa skrbi in jih vzdržuje zveza borcev, je povedala Dokl Osolnikova. »Mi ne vzdržujemo teh spomenikov in niti nismo odgovorni za njihovo varovanje. Res pa je, da nam to prav vsi pripisujejo, ker imamo v Lukovem domu zaposlenega muzejskega delavca,« je pojasnila Dokl Osolnikova. Jože Saje iz dislocirane enote Dolenjskega muzeja pravi, da ga je pred dnevi o oskrunjenju obvestil mimoidoči, on pa je poklical policijo. Spomenik so nato zaščitili in prekrili s črno polivinilasto folijo. V topliški občini obsojajo razbitje granitne Mačkove glave in popis spomenika z neprimerno vsebino. Župan Dolenjskih Toplic Jože Muhič je dejal, da bo del denarja za obnovo prispevala občina, če jo bo borčevsko članstvo za to zaprosilo.