Madžarska lovska letala sodelujejo pri nadzoru slovenskega zračnega prostora

Nadzor poteka v skladu s sporazumom, ki sta ga državi podpisali januarja.

Objavljeno
04. oktober 2014 19.36
GERMANY-AUTRIA-CORRUPTION-EADS-FILES
Ti. Kr., Delo.si, STA
Ti. Kr., Delo.si, STA
Budimpešta - Madžarska lovska letala gripen so začela nadzirati slovenski zračni prostor, je danes po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI sporočilo madžarsko obrambno ministrstvo.

Madžarska lovska letala slovenski zračni prostor varujejo skupaj z italijanskimi lovci F-16 in eurofighter.

Bivši obrambni minister Roman Jakič je v začetku januarja v madžarskem Kecskemetu z madžarskim kolegom Csabo Hendejem podpisal sporazum o vojaškem sodelovanju na področju letalstva in zračne obrambe, ki omogoča vključitev madžarskega vojaškega letalstva v Natovo operacijo nadzora slovenskega zračnega prostora, pipe Slovenska tiskovna agencija.

Italija za varnost slovenskega zračnega prostora skrbi že vse od vstopa Slovenije v Nato leta 2004. Madžarska se je za to nalogo ponudila na naborni konferenci novembra 2011, zveza Nato pa je ponudbo sprejela.

Slovenija je ob vstopu v Nato sledila strokovnim mnenjem v zavezništvu, da naj finančna sredstva raje kot v drage rešitve za zagotavljanje letalskega nadzora in nadzor zračnega prostora nameni za sodelovanje v mednarodnih operacijah in misijah.

Slovenija je v program razvoja in opremljanje Slovenske vojske 2015 zapisala, da ne bo vzpostavila lastnih letalskih zmogljivosti za nadzor in kontrolo slovenskega zračnega prostora, temveč bo rešitev nadzora zračnega prostora poiskala v okviru Nata.

Doslej je stroške za Natovo operacijo Air Policing v slovenskem zračnem prostoru krila Italija in tudi v prihodnje bodo po zagotovilih obrambnega ministrstva stroške krile države, ki bodo Natu ponudile svoje sile, v tem primeru Madžarska.